Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

BJO (ver)kiest De Werf als locatie voor opname nieuwe cd

Bert Joris

 

Het Brussels Jazz Orchestra, dat zich inmiddels tot in de VS een stevige reputatie bijeen heeft gemusiceerd – getuige de nominatie voor een Grammy Award – maakt in augustus in Brugge opnamen voor zijn nieuwe cd. De vraag om dat in De Werf te kunnen doen, kwam expliciet van BJO zelf, benadrukt Benny Claeysier, verantwoordelijke W.E.R.F.-label, niet zonder trots.

 

‘BJO, dat al een tijd met Enrico Pieranunzi werkt aan het gezamenlijk project ‘Transit Side’ waarbij volop wordt geput uit bestaand repertoire van deze Italiaanse componist-pianist, zocht een geschikte plaats voor een live-registratie. Koen Maes, hun manager, richtte aan ons de vraag of De Werf als locatie mocht worden gebruikt om de cd op te nemen en een aantal concerten te spelen. Wij gingen op dat verzoek graag in: gedurende een week resideert en repeteert BJO bij ons, met als finale 2 optredens. Aanvankelijk was niet zeker of de cd op het W.E.R.F.-label zou worden uitgebracht, maar vrij snel werd beslist dat toch te doen. In augustus zijn er dus 2 exclusieve, volwaardige optredens, maar voor een publiek van per avond telkens max. 100 aanwezigen. Dat het aantal toeschouwers wordt beperkt, is om redenen van geluidskwaliteit voor de registratie: enkel plaatsen op de vaste tribune, geen extra losse stoelen.’

EXit: Ook trompettist Bert Joris is nauw betrokken?

Claeysier: ‘Klopt, Bert schreef de arrangementen voor dit project en speelt ook mee. Die nieuwe cd wordt meteen zijn derde release met BJO, na eerder al ‘The Music of Bert Joris’ en ‘Signs and Signatures’ (resp. W.E.R.F. 029-030 en 085, PJG).’

Exit: Tussen BJO en De Werf is in de loop der jaren duidelijk iets moois gebloeid?

Claeysier: ‘Er is inderdaad al een zeer lange traditie van samenwerking en een nauwe band. De cd’s van deze groep, die traditionele en zich vlot in het oor nestelende jazz brengt, behoren tot de bestsellers van het W.E.R.F.-label, wat voor ons  uiteraard heel interessant is. Bovendien zijn zowat alle muzikanten van dat orkest ook individueel te horen op allerlei cd’s die – al dan niet onder hun eigen naam – bij ons werden uitgebracht. BJO vind ik echt wel een van de beste bigbands ter wereld, het verwondert mij dan ook geenszins dat het gezelschap voor een Grammy werd genomineerd.’ (PJG)

 

Vrijdag 22 (volzet!) & zaterdag 23.08, 20.30 uur: BJO & Enrico Pieranunzi – Transit Side

Info & tickets: www.dewerf.be

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: