Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jan Broes’ kalligrafisch testament

Broes1Broes Jan

Tentoonstelling ‘De Collectie’ toont zijn letterpassie in volle glorie

Meer dan dertig jaar reeds organiseert Jan Broes (76, maar onvermoeibaar) in zijn unieke, historische pand De Zomere (uit 1479) boeiende tentoonstellingen die volledig gewijd zijn aan ‘de letter’. Als een voorlopig eindpunt toont hij deze keer zijn eigen verzameling ‘letters, tekens en symbolen’ in het decor van zijn huis en binnentuin. Bij wijze van artistiek testament heeft hij alles gebundeld in een prachtig uitgegeven kijkboek waarin je bladert van ontroering naar ontroering. Bezoek aanbevolen.

EXit: Jan, deze tentoonstelling verdient een prachtig boek?

Jan Broes: ‘Ik heb er een kijkboek van gemaakt, geen studie over de letter, waarover al  heel wat vakliteratuur verschenen is. Ik acht mijzelf daar trouwens niet toe in staat. Daarom een boek als een bundeling beeldmateriaal van een collectie letterwerk, doorheen de jaren verzameld door een gepassioneerd liefhebber.’

EXit: De hamvraag: hoe is deze collectie tot stand gekomen?

Broes: ‘Door het inrichten van acht tentoonstellingen over dat onderwerp, en door er nu al meer dan dertig jaar intens mee te leven, is hier heel wat  ‘blijven hangen’, zowel letterlijk als figuurlijk. Andere werken heb ik in opdracht laten uitvoeren. Veel werken ook heb ik uitgekozen en graag aangekocht. Tenslotte heb ik er ook een aantal gekregen of ze werden mij toevertrouwd, werken die ik geregeld heb getoond in tentoonstellingen. Daardoor is deze collectie zeer verscheiden en internationaal gekleurd. Kwaliteit was altijd de enige norm. In alle bescheidenheid er zitten uitzonderlijke werken bij die een streling zijn voor het oog en het hart.’

Kalligraaf Werner Schneider is vol lof over de tentoonstelling: ‘Wat Jan Broes in De Collectie heeft samengebracht vindt nauwelijks zijn weerga in het domein van de westerse kalligrafie. Zijn ambitie is het bereiken van een tijdloos kwaliteitsniveau, zijn spreekwoordelijke bekommernis om de goede vorm leidde tot zeldzame documenten van hoog niveau.’

Deze tentoonstelling mag elke letterliefhebber aanspreken. Kalligrafie staat hier voor veelzijdige technieken, vormgeving en materialen. De scala reikt van papier, steen, glas, hout en metaal, zowel in twee als drie dimensies, en dat in het kader van een zeldzaam vijftiende eeuws pand (‘Colombus moest nog Amerika ontdekken’ stipt Jan Broes aan) met stemmige binnentuin.

De tentoonstelling doorkruist het huis van boven tot onder en buiten, een fascinerende wandeling langs teksten en bewerkte stenen in allerlei toepassingen. De uitgestalde kunstwerken komen uit de meest uiteenlopende collecties van bekende namen als Werner Schneider, Elmo van Slingerland, Fabienne Verdier en (Bruggeling) Pieter Boudens. Opvallend is dat Broes, spijts zijn grote passie voor kalligrafie, zelf nooit aan de slag is gegaan als kalligraaf. (LF)

De Collectie-Letters, Tekens en Symbolen, loopt nog tot 21 september, alle dagen van 10 tot  12 u. en van 14 tot 18 u. (gratis) Het boek kost 35 euro en is aldaar verkrijgbaar. Huis De Zomere bevindt zich in de Oude Zomerstraat 2.

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: