Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Het MAfestival gaat deze week van start

Je ontdekt hier zowel de grote namen als de nieuwste generatie’

mafestivaltomas1zw_fotopeterdebruyne

Tomas Bisschop leidt MAfestival in nieuwe banen (foto Peter Debruyne)

Een tiendaags festival met wereldtoppers als Jorid Savall, net zo goed als de vermaarde Belgische jazzsaxofonist Robin Verheyen, Italiaanse furore Il Giardino Armonico evenzeer als de vier elektrische gitaren van Zwerm: het valt allemaal te beleven van 1 tot 10 augustus tijdens het MAfestival, Brugges onbetwistbare, internationale troefkaart in de wereld van de oude muziek. De ingrediënten zijn bekend. Er is een ambitieus jong team dat een programma ineen bokst dat bol staat van de verrassingen: jong versus oud, weinig bekende concertlocaties, een fietstocht richting Ommeland, gratis middag- en avondconcerten en een prestigieus concours. Daarover aan de tand gevoeld: directeur Tomas Bisschop en rechterhand-duivel-doet-al Sofie Deschepper.

Het team

Zijn wij een eenmansbedrijf? Goeie vraag. Het zakelijke en artistieke beleid rust, als halftijdse kracht, bij mij, de communicatie en de administratie zit bij voltijdse Sofie. Voor de productie doen we beroep op freelancer Evy Vancalbergh. Ons team wordt voor de voorbereiding en de duur van het festival bijgestaan door een dertigkoppig team jonge vrijwilligers. MAfestival is veel organisatie in korte tijd en dat vraagt veel helpende handen. Zonder hen, geen MAfestival.’

Het scherp van de snee

‘We hebben in de voorbije jaren een aantal zaken kunnen ombouwen in ons voordeel, vooral door de intense samenwerking met het Concertgebouw. Daardoor kunnen wij grote dingen brengen die anders onmogelijk zouden zijn. Financieel zitten wij echter op het scherp van de snee. Elke tegenslag is krabben in het haar. Over elke uitgave, hoe miniem ook, wordt hier hard gediscussieerd. ‘

‘Van de Stad Brugge krijgen wij een forse subsidie, een subsidie die voor drie jaar is toegezegd. We begrijpen dat zoiets in moeilijke tijden niet evident is. Niemand trekt vandaag nog de grote portemonnee open. Daarnaast ontvangen wij ook een vaste subsidie vanuit Vlaanderen en werken we hard aan een contract met Europa, een dossier waarin vooruitgang zit.’

HET VOLLEDIGE INTERVIEW LEEST U IN DE KERSVERSE EXIT (236)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: