Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Rocken op Brugges mooiste plein

 Burgrock viert feest, want op vrijdag 11 juli (de Vlaamse feestdag) vindt de tiende editie van dit muziekfestival plaats. Eerst strijden vijf groepen voor een prijzenpot tijdens de rockrally, dan komen de grotere kleppers naar voren: Calling Susan, Elements, Gorki en platenruiter Dirk Stoops mogen de Burg in lichterlaaie zetten.

De rockrally

Organisator Roeland Van Den Driessche: ‘Burgrock probeert voor de rockrally een mix van plaatselijk talent te combineren met talent uit andere provincies. We willen jonge groepjes een kans geven om op een unieke locatie, de Burg, te spelen. Voor veel bands is dat al een eerste reden om zich in te schrijven. Het grote succes zorgt ervoor dat wij al enkele jaren verplicht zijn om preselecties te houden.’ Roeland mocht dit jaar 99 demo’s van bands uit zijn brievenbus vissen. De groepen konden in de paasvakantie hun skills bewijzen in Jeugdhuis Comma tijdens CommaRocks. Daar nam een professionele jury de muziekgroepen onder de loep. ‘De juryleden gaven punten op vier criteria: podiumuitstraling, zang, instrumentaliteit en originaliteit’, zegt Van Den Driessche. Uit die preselecties puurde de jury vijf groepen die kort na de middag de strijd met elkaar aangaan in de rockrally:

–          Momma Said So uit Avelgem (13.00 uur): deze groep met invloeden van Eels, Queens Of The Stone Age, The Black Keys, The Strokes, The Arctic Monkeys en The White Stripes won al de Kortrijkse Voorronde van Kunstbende en de West‐Vlaamse voorronde van Imagine.

–          Eraserhead uit Kortrijk (14.00 uur): dit viertal brengt garagerock met een surrealistische toets. In 2014 wonnen ze de Maybee Rock Rally en Band In Construction Rock Rally.

–          Wasted 24/7 uit Brugge (15.00 uur): deze band tekent voor catchy melodieën, scheurende gitaarsolo’s, stevige ritmes en krachtige ‘vocalen’.

–          ArkEstri uit Gent (16.00 uur): hun muziek is een mengelmoes van (heel) veel, hun songs bevatten heel wat elektronische invloeden.

–          Birds uit Brugge (17.00 uur): deze groep trekt de kaart om atmosferische soundscapes te vermengen met rauwe gitaren. Het viertal flirt ook met shoegaze, mathrock en grunge uit de jaren ’90. Birds haalt zijn invloeden bij onder meer 65daysofstatic, Mogwai, This Will Destroy You en Steak Number Eight.

De prijzentrommel? De winnende groep krijgt een dag opnametijd in de studio van Bart Denaeghel (Fuzzyopolis), een optreden op Burgrock 2015, een fotoshoot door de Burgrock‐fotograaf en de nodige persaandacht.

De kleppers

Gorki

Na de rockrally blijven de decibels op peil. ‘Om 18.00 uur zorgt Calling Susan voor rauwe vintage, maar toch actuele bluesrock. Deze Brugse band won vorig jaar onze rockrally en mag nu opwarmen voor hun streekgenoten van Elements, de groep met leden van Red Zebra. Elements brengt een kruising tussen new wave en britpop’, zegt Roeland. ‘De keuze van de jury voor de rockrally maken we bekend om 20.40 uur. Vijf minuten later mag Gorki het podium op. De Nederlandstalige groep van Luc De Vos heeft ook iets te vieren, want ze bestaan een kwarteeuw. Dj Dirk Stoops mag het feestje op de Burg afsluiten. Verwacht maar dat hij de boel figuurlijk zal laten ontploffen met knallende klanken.’ (ADC)

Info: www.burgrock.org

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: