Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Het Cultuurcentrum klaar voor een beloftevol seizoen

Rocco Granata

Rocco granata

 

Emotieloos is het niet verlopen: directeur Sonia Debal die voor de laatste (?) keer ‘haar’ nieuwe seizoensbrochure van het Cultuurcentrum mocht toelichten. Een carrière lang zeer gedreven en verantwoordelijk voor het uitstekende cultuurhuis dat het Cultuurcentrum vandaag is, zet ze er dezer dagen een punt achter. Weet wel, iedereen op deze planeet is vervangbaar, maar voor het stadsbestuur wordt dit geen eenvoudige oefening. De nieuwe seizoensbrochure is alvast een waardig afscheidsgeschenk geworden met ‘een pittige cocktail van muzikale pareltjes, spraakmakende dans, beklijvend theater en boeiende tentoonstellingen’.

 

Herman Van Veen staat bij Sonia Debal altijd al in een favoriet blaadje en sinds 5 april ’14 kan het helemaal niet meer stuk. Toen zong de Nederlandse bard een ode aan de Brugse zaal: ‘In deze zaal/ in deze Brugse zaal/ hier speelt/ de andere kant van het besef/ hier heeft het zinneloze zin/ hier schijnt het vierkant rond/ hier lijkt de kop het einde/ de staart begin.’

‘De staart’ van het nieuwe seizoen, (vorig jaar goed voor 64.000 bezoekers voor de eigen programmering), begint in het weekend van 18 september. Het Cultuurcentrum huist dan terug in de vernieuwde kantoren in de Sint-Jakobsstraat en een week lang wordt sterk uitgepakt met een aantrekkelijk programma. De aftrap wordt gegeven door Percy Sledge, wereldberoemd (geweest) omwille van When a man loves a woman, hoewel deze liefdesballade zijn vriendin toch niet (meer) kon overtuigen… Het slot vindt plaats op 22 april 2015 met een intiem concert van de Brugse artiesten  Geeraard De Groote & Ann Vandaele. Daartussen bevindt zich een uitgebreid aanbod ‘om de vingers bij af te likken’.

 Dans

Dans is altijd het paradepaardje van Sonia Debal geweest. In 1992 gestart met twee voorstellingen (met inleiding), vandaag uitgegroeid tot een prestigieus pakket van negentien voorstellingen. Dat wordt dit seizoen niet anders. Er zijn de gevestigde waarden als Thierry Smits, Akram Khan, Les Ballets C de la B, Alain PLatel, Grace Ellen Barkey, Meg Stuart, Wim Vandekeybus en het onovertroffen December Dance, in samenwerking met het Concertgebouw. Zij worden aangevuld door aanstormend talent als Hans Van Den Broeck, Peeping Tom of Jan Martens en anderen.

Humor en jeugd

De afdeling humor blijft eveneens een publiekstopper. Namen als Wouter Deprez en Hans Liberg zorgen beslist voor volle zalen. Dat geldt ook voor de familievoorstellingen die met veertien  ‘hoogstaande jeugdtheaterproducties’ wellicht terug meer dan 2.500 kinderen met ouders zal verwelkomen.

Muziek

De concertenreeks, niet eenvoudig tussen het aanbod van Concertgebouw en Cactus in, geeft ruimte aan enkele oudgedienden als Percy Sledge, The Byrds-voorman Roger Mc Guinn, Willem Vermandere, Anne Clark,Mary Black, maar evengoed aan Ozark Henry, Bent Van Looy, Raymond en Yevgueni.  Menig volwassen mens stipt allicht het kleinkunstfestival aan met onder andere Miek & Roel, Della Bossiers en Dimitri Van Toren. Nog meer nostalgie is er met Rocco Granata en The Ramblers, concerten die steevast afgesloten worden met een bal.

Theater

Corebusiness is elk jaar weer het toneelaanbod of Brugge Theaterstad. Daarbij komen enkele grote Nederlandse theaters aan bod. Opvallend doorheen de toneelprogrammering is het actuele karakter van menige voorstelling. Zo blijkt een massale belangstelling te bestaan voor de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Gezelschappen als Cie Cecilia, NTGent, SkaGen en Ultima Thule herinneren ons aan deze gruwel. Kunst als archief van onze samenleving. Het Cultuurcentrum werkt ook dit jaar voor de toneelprogrammering  intens samen met De Werf. Nog belangrijker is het project Get Lost. Onder impuls van de grande dame van het theater, Frie Leysen, tekent Brugge, als enige in Vlaanderen, voor drie internationale producties, respectievelijk uit Indonesië, Argentinië en Chili, waar nodig met simultaanvertaling.

Nieuw in het programma is AMAZE, waarvan u gerust het woordje MaZ mag weerhouden. In samenwerking met (de centen van) Stedenbeleid kunnen artistieke jongeren met centen en ondersteuning aan het werk. Enthousiaste jongeren kunnen in de MaZ terecht met door hen gekozen voorstellingen.

Kunst

Beeldende kunst hield het, met de adem van de komende Triënnale in de nek, beknopt: een overzichtstentoonstelling van de Spaanse kunstenares Alicia Framis (vanaf 20.11.2014) in De Bond). Nog: De Geschreven Stad in de Stadshallen (25.04.2014): dichters en kunstenaars over ‘de stad’ met voer uit Griekse tot hedendaagse tijden. Qua thematiek een tentoonstelling die nauw aansluit bij de Triënnale.

Conclusie: afscheidnemend directeur Sonia Debal laat een ijzersterk merk na met een seizoensprogrammering die mening cultuurcentrum benijdt. Bovendien is Brugge het enige  cultuurhuis dat zoveel samenwerking voert met andere partners. Het volledige programma vindt u in de knap vormgegeven brochure. Moet worden vervolgd. (LF)

 

Info: http://www.ccbrugge.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: