Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Marec à l’érotique

Marec2010-06-29c kopieMarec

Het verhaal startte in de Provence, zijn favoriete vakantieadres. Marec (Bruggeling Marc De Cloedt), de man die zijn dagelijks brood verdient met cartoons in Het Nieuwsblad en Dag Allemaal, zocht er een uitweg voor een ander talent: erotische tekeningen. In Saint-Rémy de Provence, de stad waar Van Gogh ooit een tijdje verbleef,  ontmoette hij Hans Kusters (de Nederlandse muziekuitgever) die hem aanraadde zijn tekenwerk te bundelen in een mooie uitgave en er een tentoonstelling in een Brusselse galerie aan vast te binden.  Het boek werd een gezamenlijk project van Van Halewyck en Hans Kusters Music. De Brusselse Morbee Galerie (Stalingradlaan 26) toont de honderd erotische tekeningen nog tot 19 juli.

Opvallend in dit verhaal is dat Marec zijn inspiratie vond (en vindt) dicht bij huis, meer bepaald bij zijn echtgenote. Nu zijn er wel vaker kunstenaars die hun vrouw portretteren, maar die tekeningen verlaten dan zelden de intimiteit van het atelier of bereiken nooit het publiek. Tekenaar en model hebben hier alle pudeur achter zich gelaten.

Uiteraard gaat de kijker vergelijken met het andere werk van Marec. Bij deze tekeningen zie je hem evolueren  in stijl en schets. Hij beroept zich daarbij enigszins op de Brugse kunstschilder Robert Devriendt , die hem indertijd onderwees op de Stedelijke Academie, en hem adviseerde: ‘vergeet nooit hoe de werkelijkheid er uit ziet’. Dat doet Marec hier met brio en een minimum aan lijnen.

De uitgave wordt op een geestige manier ingeleid door Herr Seele die in zijn hoedanigheid van pianostemmer ooit ten huize Marec (langs de Damse Vaart) belandde. Herr Seele denkt dat alleen mevrouw ‘de muurpiano van bescheiden allure’ bespeelt en prijst haar als ‘het prachtige model van de meester’. Marecs tekenstijl doet hem overigens denken aan de stijl van Matisse: ‘Hij etaleert de tekenkunst van de klassieke meester, de mediterrane kunst van lijnen en eenvoud’. Co-uitgever Hans Kusters ontdekte in dit boek ‘honderd tekeningen die ons verwarmen en naar het zonnige zuiden doen verlangen.’ (LF)

Info: Marec, 100 erotische tekeningen,  Van Halewyck, € 25. De expo loopt in Morbee-Galerie, Stalingradlaan 26, Brussel (www.morbeegalerie.com).

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: