Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Vama Veche trekt Brugse zomer op gang

Vama Veche sfeer

‘Sfeer en gezelligheid zijn de belangrijkste publiekslokkers’

Vama Veche trekt dit jaar de Brugse festivalzomer op gang. Het festival belooft van 1 tot en met 6 juli live muziek, performances, ludieke interventies en heel veel sfeer. Plaats van gebeuren is het Astridpark. EXit sprak met Lies Coppens, artistiek en zakelijk leidster van Het Entrepot en Dave Van Robays, programmator van Vama Veche.

EXit: Waarom een nieuwe datum?

Lies Coppens: ,We schuiven naar het begin van de zomervakantie op vraag van het stadsbestuur dat een betere spreiding wil van alle zomerevenementen. Geen slechte zaak. In het weekend hadden we met de concerten op de Burg in het kader van Klinkers stevige concurrentie. Dankzij onze nieuwe data kunnen we nu ook op vrijdag en zaterdagavond voluit gaan en dat zijn toch topmomenten. Klinkers for Kids dat op ons terrein plaatsvond, schuift nu op naar eind augustus. Nieuw is ook dat we ons festival nu van dinsdag tot zondag programmeren.’

EXit: Vama Veche mikt op jongeren. Is er geen concurrentie met een topper als Rock Werchter?

Coppens: ,Er is altijd concurrentie, dat was vroeger niet anders. In het verleden viel ons festival samen met onder meer Theater Aan Zee, waardoor sommige jonge theatermakers liever daar waren. We visten ook samen met het festival van Dranouter of de Gentse Feesten in dezelfde vijver op muzikaal vlak. In die zin is de nieuwe datum op het vlak van programmeren eerder een voordeel. Er zijn relatief weinig kleinschalige festivals op dat moment en de kleinere, betaalbare bands zijn daardoor vaker vrij.’

EXit: Welke bands staan op het programma?

Dave van Robays: ,Er zijn er heel veel, maar niet te missen is Binti, een unieke en hippe formatie rond zes ‘singing sisters’. We hebben ook Nordmann die dit jaar tweede eindigde op Humo’s Rock rally. Ik had ze daarvoor al vastgelegd, maar uiteraard is het een opsteker dat de groep ondertussen wat naambekendheid heeft. Een groep met naam zijn The Violent Husbands. De groepsleden, alle drie gewezen Bruggelingen, waren een tijdje aan het werk als Teddiedrum. Nu keert het trio terug onder hun vroegere naam, maar met nieuw werk. Nog een bekende naam is The Antler King.’

EXit: Vama Veche is meer dan een muziekfestival?

Van Robays: ,De rode draad is muziek, maar Vama Veche is vooral een zomerfestival dat draait rond sfeer en gezelligheid. Er zijn ook heel wat randactiviteiten, waaronder de workshops analoog vj’en en radio maken van Villa Bota. Naast het grote podium, zijn er twee kleinere platforms, waaronder één ‘speakers corner.’ De kiosk is in renovatie, maar we vervangen die door een soort ‘open park performance’ voor theater. We organiseren een ‘videoke’ – een karaoke met projectie – na het gigantische succes van onze karaoke vorig jaar. De weggeefwinkel is nieuw op het festival, net als de ‘Silent Jam.’ Op woensdag 2 juli is er ook een Pecha Kucha avond gepland.’

EXit: Het publiek kan ook een eigen videoshoot maken?

Van Robaeys: ,Een videoshoot is een fotoshoot, maar dan met bewegende beelden. Wie wil, kan dus figureren in zijn of haar eigen gemaakt filmpje. Het decor, de kledij, de attributen passen in het thema van WO I. Op die manier introduceren we ons grotere project in het kader van Gone West, de grote WO I herdenking. Het Entrepot nodigt de komende vijf jaar jonge kunstenaars en performers uit om rond verschillende facetten van de oorlog te werken. Titel wordt ‘Cut the Crap.’ De eerste tentoonstelling in Het Entrepot is gepland in oktober.’

 EXit: Vama Veche blijft een jongerenfestival?

Coppens: ‘Onze opdracht vanuit Het Entrepot is jonge makers een platform geven en dat doen we ook tijdens Vama Veche. Voor vele jonge makers is Vama Veche een eerste kans om hun werk aan het publiek te tonen. De invulling van het park is fris en hedendaags, maar eigenlijk is iedereen, jong en oud, welkom op ons grote zomerterras om te proeven van de zomerse sfeer.’

 EXit: Heeft Vama Veche nog groeipotentieel?

Coppens: ‘Vama Veche is nu aan de zesde editie toe en we worden stilaan een gevestigde waarde in Brugge. Vorig jaar telde ons festival een tienduizendtal bezoekers met bijna elke dag een vol Astridpark. Een positieve tendens, maar we blijven gaan voor een kleinschalig, gratis festival met sfeer en gezelligheid als belangrijkste publiekslokkers.’

 EXit: Wat bij regenweer?

Van Robaeys: ‘De grote Nomadentent die nieuw is sinds vorig jaar, zorgt voor een meer intieme sfeer tijdens de optredens, maar biedt ook soelaas bij slecht weer. Een groot deel van het terras is ook overdekt, dus er is eigenlijk geen enkele reden om niet naar het Astridpark te trekken begin juli.’ (SIGRID DEVISCH)

Info Het volledige programma vind je op http://www.vamaveche.be/vamaveche/dagprogramma

 

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: