Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De indrukwekkende catalogus van El Negocito Records

Charles Gayle

Foto Bruno Bollaert

 

Voor de laatste editie van de Soulmates Sessions seizoen 2013-2014 van en in Vrijstaat O. zet El Negocito Records enkele van zijn (vele) troefkaarten in.  

Hoewel slechts 5 jaar oud, is de catalogus van dat Gentse platenlabel al dermate rijk aan releases van jong en oud(er) talent, dat het welhaast niet anders kan of het wordt (wederom) een bijzonder interessante aflevering. Een gevarieerde avond bovendien, want met een pianoduet, een pianosolo en een trio zonder piano maar met een van de onbetwistbare helden van de Freejazz.

Antiduo, bestaande uit Erik Vermeulen (een van mijn absolute favorieten in het Belgische jazzlandschap) en de dertig jaar jongere Seppe Gebruers, zet de avond in. Het concert in het Citadelpark vorig jaar indachtig, is het vooruitzicht beide pianisten opnieuw samen aan het werk (en bovendien in betere omstandigheden) te mogen horen, mij bijzonder aantrekkelijk. Hun eerste, titelloze album (El Negocito Records 14) werd terecht op lovende recensies onthaald.

Fabian Fiorini, tweede luik van de trilogie, brengt een solo performance. Deze Italiaans-Belgische pianist voelt zich als een vis in het water van menige muzikale vijver: hedendaagse muziek, avant-garde,  interdisciplinaire kunst (Anne Teresa De Keersmaeker, Wim Vandekeybus, Theater Zuidpool,…) en jazz (projecten van Aka Moon, het ensemble Octurn, vaste pianist van het Jeroen Van Herzeele Quartet). De  improvisaties die hij solo zal brengen, zijn de voorbode van zijn (solo)debuut-cd.

Aan Charles Gayle Trio de eer om de avond af te sluiten. Na decennia als dakloze straatmuzikant zijn dagelijks (?) brood te hebben moeten bijeen spelen, is het saxofonist/pianist Charles Gayle (inmiddels 75) pas de laatste twintig jaar gegund een bekende naam in de jazz- en improvisatiescene te worden en wereldwijd erkenning te vergaren. Niet enkel in die middens overigens: artiesten als Henry Rollins en Thurston Moore (Sonic Youth) bleken zeer happig om met hem samen te werken. Het trio, met verder Giovanni Barcella (drums) en Manolo Cabras (contrabas) maakte vorig jaar in Parazzar al behoorlijk indruk: deze 3 muzikanten nu al opnieuw in onze regio te mogen meemaken, het inspireert tot dankbare gevoelens. (PJG)

Zaterdag 17 mei om 20.00 uur – www.vrijstaat-o.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: