Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Moppen tappen onder het Belfort

EDM_5143

Foto Ellen De Meulemeester

 

Vorig jaar in maart vroor het de pannen van het Stadshallendak tijdens de Commeere Comedy Cup. Nu mikken organisators Piet en Ruben De Ville van deze bonte comedy-avond op veilig en stippen zaterdag 17 mei in de uitgaansagenda aan. Zeven stand-up grapjurken dingen op die avond mee naar eeuwige roem en een prijzenpot.Voor het publiek is het tof dat het zelf zijn favoriet kan kiezen. Het is meer dan een avondje comedy, het is ook een spannende wedstrijd’, luidt het.

EXit: Jullie kregen een recordaantal inzendingen (24) binnen. Welke tendens merk je?

Ruben De Ville: ‘Vooral twintigers en dertigers schreven in. De inzendingen kwamen uit heel Vlaanderen en er schreven zich ook een vijftal Nederlanders in. Bij de acht geselecteerden zitten drie West-Vlamingen, één Nederlander, twee Oost-Vlamingen en twee Antwerpenaren. De keuze maken was niet gemakkelijk. Dit zijn de namen: Sander Vanderveeren, Kjen Descheemaecker, Rafael De Block, Mino Van Nassau, Jarno BooneKris Van SpitaelKoen Rijsbrack en Jins Von Stroheim.’

EXit: Op basis van welke criteria hebben jullie een selectie gemaakt?

Piet De Ville: ‘We vroegen aan elke kandidaat om een filmpje mee te sturen. Alle inzendingen hebben we verschillende keren bekeken. Allereerst moet het stuk natuurlijk voldoende grappen bevatten. Originaliteit is erg belangrijk. Een kandidaat die een situatie bekijkt vanuit een aparte invalshoek heeft een streepje voor. Er moet ook een zekere opbouw en samenhang in de act zitten en de kandidaat moet verbaal sterk en podiumvast zijn.’

EXit: Weinig Bruggelingen in de selectie te bespeuren. Hoe komt dat, denken jullie?

Ruben: ‘Brugge heeft met Bart Vantieghem, Kevin Rombaux en David Galle drie comedians die vaak optreden. Galle komt zelfs geregeld op de nationale televisie. Ze werkten al allemaal aan de Commeere Comedy Cup mee, als kandidaat, als special guest of als presentator… Drie relatief populaire comedians in één stad, dat is toch niet slecht. Lange tijd was er niets.’

Piet: ‘Er dienden zich inderdaad geen nieuwe Brugse comedians aan. We hadden het graag anders gezien… Een paar jaar geleden heeft men in het Entrepot comedyworkshops gegeven. Misschien kunnen dergelijke initiatieven helpen. Met Jarno Boone is er wel een comedian uit de dichte omgeving van Brugge (Eernegem) die aan de weg timmert. Hij won vorig jaar bij ons de prijs van het publiek en doet nu opnieuw mee.’

EXit: Special guest op de Commeere Comedy Cup is Raf Coppens. Wat maakt hem zo bijzonder voor jullie?

Ruben: ‘Hij is de peetvader van de Vlaamse stand-up comedians. Coppens heeft de grootste grapdichtheid van de lage landen: zes grappen per minuut! Hij is bekend van de legendarische Museeuw-moppen en hilarische imitaties van onder meer Jean-Luc Dehaene.’

EXit: Bart Vantieghem is een vaste waarde voor de CCC?

Piet: ‘Bart heeft gewonnen in 2011 en is sindsdien onze Master of Ceremony. Hij is geliefd bij het publiek. Zeker zijn persiflages van bekende hits vallen erg in de smaak. Wie er vorig jaar bij was, herinnert zich zeker nog zijn Maggie De Block-medley. Voor de editie 2014 heeft hij al wat nieuwe nummers in petto.’

EXit: Wat schaft de prijzenpot?

Piet: ‘De winnaar van de prijs van de vakjury wint 200 euro. De winnaar van de prijs van het publiek wint traditiegetrouw zijn gestalte in bakken Brugse Zot. De vorige winnaar was bijna twee meter!’

EXit: Wie maakt deel uit van de vakjury?

Ruben: ‘De juryvoorzitter is de Brugse cartoonist Marec. Daarnaast verwelkomen we journalist Stefaan Van Volcem, comedian Kevin Rombaux en Filip Vermander van Brugge Kaas als comedy-inspectors.’

(ADC)

 

Info: Commeere Comedy Cup op zaterdag 17 mei 2014 in de Stadshallen (Belfort).

Reservaties via decommeere@hotmail.com en 0497 37 44 95
Op vertoon van Brugge Leeft kaart slechts 8 euro.

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: