Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Scala op vooravond Vlaamse Feestdag

 

In zijn streven om nog meer uitstraling te geven aan de Vlaamse Feestdag is het 11 Juli-Komitee van Brugge erin geslaagd om de wereldvermaarde zanggroep “Scala” naar Brugge te krijgen.

Op donderdagavond 10 juli neemt “Scala” het podium op de Burg in voor een uniek openluchtoptreden. Het meisjeskoor uit Aarschot, onder leiding van de broers Kolacny, komt met de volledige bezetting naar Brugge. Op onze vraag zal “Scala” ook enkele Nederlandstalige nummers brengen. Het optreden begint om 21u30 en er wordt geen toegangsprijs gevraagd.

Even daarvoor vinden de bloemenhulde aan het standbeeld van Breydel en De Coninck en de academische zitting in het stadhuis plaats. Naast burgemeester Renaat Landuyt en voorzitter Pol Van Den Driessche is ook filmregisseur Jan Verheyen een van de sprekers. Jan Verheyen is lid van de “Gravensteengroep”, die Vlaamsvoelende intellectuelen en kunstenaars verenigt.

Die avond wordt in het stadhuis ook de winnaar van de “Jan Heem”-prijs bekendgemaakt. Deze prijs gaat, om de twee jaar, naar een vereniging of persoon of instantie die zich verdienstelijk maakt voor de versterking van het Vlaams bewustzijn. Eerdere laureaten waren o.m. “De Ronde van Vlaanderen” en het tv-programma “Zo is er maar één”.

Op vrijdag 11 juli is er de tiende editie van Burgrock. Ook dat wordt een topper, daarover geeft de vzw Burgrock binnenkort meer toelichting.

Tot slot verheugt het 11 Juli-Komitee zich over de reactie van het Brugse stadsbestuur op ons voorstel om een straat te gaan noemen naar dr. Eugeen Van Steenkiste. Volgens hoofdarchivaris Noël Geirnaert, tevens secretaris van de Stedelijke Commissie voor Toponymie en Straatnamen, komt de pionier van de vernederlandsing van onze stad zeker in aanmerking voor een straatnaam. Dit voorstel zal worden meegenomen op een volgende vergadering van de Commissie. Natuurlijk kan er pas echt een straatnaam worden toegekend als er een nieuwe straat wordt ontworpen.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: