Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Twintig jaar gratis muziek op 1 mei

Red rock

 Er mag terecht een grote verjaardagstaart worden aangesneden: het gratis muziekfestival Red Rock Rally (RRR) blaast dit jaar twintig kaarsen uit. Vanaf zaterdag 29 maart loopt er in het Cultuurcafé De Biekorf de ‘Expo 20 jaaRRR’, een ideale opwarmer voor het feestgebeuren op donderdag 1 mei in het Astridpark met onder meer A tRRRibuteband, The Fuckuleles, Flatcat, Kenji Minogue en Vive La Fête op de affiche. Wij legden enkele data uit twee decennia muziekgeschiedenis voor aan oprichter Mario Willemsens.

1995: De eerste editie vindt plaats op het Sint-Amandsplein.

Mario Willemsens: ‘Op 1 mei, het feest van de arbeid, wilden we dat ook jongeren dit feest konden vieren op een voor hen meer gepaste manier. Ik was toen verantwoordelijk voor de jongerenwerking van het ziekenfonds Bond Moyson en samen met Bart Kesteloot, jongerenverantwoordelijke van het ABVV, sloegen we de handen in elkaar. De eerste Red Rock Rally was geboren. We kregen toen een rally met vijf Brugse groepen. At Last won. Na de wedstrijd trokken we naar de Cactus Club voor een optreden van At Last en De Dolfijntjes. We sloten af met een fuif waar Dirk Stoops dj was.’

1996: Na één uitgave wordt al uitgeweken naar een andere locatie: de Burg.

Willemsens: ‘We merkten dat we op het Sint-Amandspleintje organisatorisch heel beperkt zaten. Geen ruimte voor een backstage, parking, eigen drankverkoop… We trokken naar de Burg, onder de bomen, en dat was groot genoeg voor de jaren die volgden. In 2002 verhuisde het podium naar het midden van het plein. Een strategische goede zet, want zo kon ons festival verder groeien. In dat jaar trokken we voor een laatste keer naar de Cactus Club om de RRR af te sluiten.’

2004: Een eerste viering, want RRR bestaat een decennium.

Willemsens: ‘In de beginjaren hebben we een aantal jaren verlies geleden en een stop dreigde. Dankzij sponsoring en subsidies konden we nadien breakeven en groeiden we jaar na jaar verder. Voor onze tiende editie gooiden we na de rally voor het eerst drie afsluiters op het podium, waarmee we het avondgedeelte extra gewicht gaven. Let op, de Red Rock Rally blijft belangrijk om beginnende groepen een podium en publiek te bieden. We zijn trots dat we elk jaar opnieuw een rally kunnen houden met vijf goede beginnende bands. We vergeten dus zeker niet onze roots.’

2007: De RRR wordt het eerste Belgische muziekfestival met groene stroom.

Willemsens: ‘Met een nieuwe hoofdsponsor konden we effectief als eerste festival groene stroom inzetten. We proberen met ons festival een boodschap mee te geven aan ons publiek. Zo zal je bij ons geen energydrinks of alcoholpops vinden, geven we de condovan elk jaar een plaats, kunnen lege bekers omgeruild worden voor een drankbon of gadget… We willen een festival met een ‘geweten’ en daar slagen we in.’

2008: Door het samenvallen van de Heilig-Bloedprocessie en de 1 Mei-viering wordt uitgeweken naar het Astridpark.

Willemsens: ‘We waren aanvankelijk bang dat we van het stadsbestuur een jaar later niet meer naar de Burg zouden mogen terugkeren. Die vrees was onterecht, want we voelden dat we in het Astridpark ons festival verder konden uitbouwen. Het groene park verhoogde het festivalgevoel en er was extra ruimte voor randactiviteiten. We voelen ons thuis in het park.’

2014: De RRR bestaat twintig jaar.

Willemsens: ‘Onze twintigste verjaardag laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Op de ‘Expo 20 jaaRRR’ geven we een overzicht van de voorbije negentien edities in woord, beeld en klank. Ook muzikaal willen we er een feestje van maken met  de tRRRibuteband (een mix van Brugse bands), The Fuckuleles, Flatcat, Kenji Minogue en Vive La Fête. We hopen dat we nog vele jaren een gratis festival kunnen aanbieden. Een 1 mei-feest voor de jeugd en zij die zich eeuwig jong voelen met muziek als het ultieme bindmiddel.’

ANTOINE DE CLERCK

 

Info: http://www.redrockrally.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: