Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Wie redt De Republiek?

Republiek_20140321[2]

Zo zou de nieuwe Republiek er moeten uitzien

De Republiek in de Sint-Jakobsstraat, pleisterplek voor creatief talent, beleeft hoogst onzekere tijden. Voor wie de rode draad in dit dossier kwijt is, alsnog de puntjes op de i.

De Republiek bestaat sinds 1994. Dit voormalige concertgebouw werd toen door de Stad Brugge voor 33 jaar in erfpacht gegeven aan de vzw De Korrelatie. Het gebouw bood plaats aan toneelhuis De Korre, Cinema Lumière, Muziekcentrum Cactus, tapisplein, Lessen in het Donker en Cinema Novo (nu MOOOV). Cactus stond aanvankelijk in voor de café-exploitatie, die later werd overgenomen door de bvba Koyot,de huidige uitbater van het café.

Het gebouw was indertijd al in slechte staat. Zowel De Korre als Lumière investeerden grote bedragen om het gebouw werkbaar te maken: het toneelhuis 205.000 euro, Lumière verbouwde de inkomhal en drie filmzalen, goed voor 625.000 euro. Het stadsbestuur stak ook een handje toe door de erfpacht terug te brengen naar 1 symbolische euro, maar gaf wel een dwingende opdracht mee: werk een toekomstplan uit voor de komende 20 jaar en zorg dat het café voldoende ‘terugverdient’.

In 2011 pakten Lumière & De Korrelatie uit met een ambitieus verbouwingsplan en de aankoop van het naastliggende pand Boterhuis : kostprijs 3.562.417 euro. Het Stedenfonds sprong bij met 1 miljoen euro. Gelijktijdig werd de handelshuur van café-uitbater Koyot ‘niet verlengd’  wegens de ingrijpende verbouwingswerkzaamheden en, pijnpunt in dit dossier, de ‘onethische bedrijfsvoering’. Het was en is publiek geheim: café De Republiek en de culturele organisaties die er huizen zijn niet langer compatibel. Koyot stapelde veroordelingen voor de rechtbank op, maar de belangrijkste slag wonnen ze alsnog: de toezegging voor nog negen jaar uitbating.  Niemand weet nu hoe het verder moet. Lumière-zaakvoerder Jan De Clercq weigert  elk compromis en waarschuwt: ‘Cinema Lumière kan in deze omstandigheden niet in De Republiek blijven’ en hij overweegt zelfs om ‘Lumière uit het Brugse straatbeeld te doen verdwijnen’.

Een uitweg? Is hier geen taak weggelegd voor het stadsbestuur dat in dit dossier toch voor 1 miljoen euro geëngageerd is? Een informeel gesprek ten stadhuize met alle betrokkenen doet soms wonderen. Burgemeester Renaat Landuyt, hierover door ons gepolst, is de idee niet ongenegen. Hij belooft ‘de partijen uit te nodigen’. Voor cultureel Brugge staat hier veel op het spel. (LF)

 

 

Een Reactie op “Wie redt De Republiek?

  1. Thomas De Baere 29/04/2014 om 18:30

    Vreemd hoe hij elke compromis weigert en liever dreigt om te vertrekken (en zo je moederschip verlaat) dan te praten. In de toekomst moet er sowieso samengewerkt worden. Anders is het alsof één iemand wil scheiden maar ook wil blijven samenwonen.
    Is er dan niemand die die man durft tegen te spreken, is hij een verlichte despoot? Blijkbaar is hij de enige die de toekomstige samenwerking hypothekeert…

    Like

%d bloggers liken dit: