Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Tapisplein rolt rode loper voor het betere ambacht

 

 

tapisplein

Creatief Brugge gelooft erin (foto PW)

 

‘Een driedaags rendez-vous van creatieve Bruggelingen’

Een driedaagse Handmade in Brugge? ‘Yes. Dit is de start van ons meerjarenprogramma naar het grote publiek toe, gespreid over een driedaagse. We starten op donderdagavond 8 mei met een netwerkevent, gevolgd door een tweedaagse waarin we het grote publiek willen verrassen en inspireren met het ambachtelijk vakmanschap in deze stad. Er zijn een voorstelling van het boek ‘Een toekomst voor ambachten’, open ateliers, workshops, wandelingen en een meetingpoint met expo. We willen de mensen een mix tonen van gevestigde waarden en nieuw talent, eeuwenoude en hedendaagse technieken. Van restauratie tot design, van kantklossen tot 3D-printers, van lingerie tot scheepsbouw’. Het moge duidelijk wezen: het team van tapisplein staat klaar aan de start van een ambitieus project.

De driedaagse wordt ingezet met een netwerkevent in de Magdalenazaal

Met de bedoeling om creatieve en ambachtelijke ondernemers informeel samen te brengen. Beschouw het als een soort take-off, een rendez-vous voor Brugse makers en creatieve ondernemers. We mikken op een 300-tal deelnemers, een ‘harde kern’ van plusminus 60 ‘makers’ en mensen die ermee te maken hebben. Die avond wordt het label ‘Handmade in Brugge’ voor het eerst uitgereikt. Dat label is er gekomen op vraag van de makers zelf en de Stad die dit graag als een commerciële troef willen gebruiken. Het label staat voor ‘in Brugge (hand)gemaakt’.  Nadien is er gelegenheid tot informele contacten.’

Voorstelling van het inspiratieboek ‘Een toekomst voor ambachten’

‘Dit vindt plaats op vrijdagnamiddag 9 mei in de Vriendenzaal van Musea Brugge. Het boek is bedoeld als sluitstuk van onze projecten Quartier Bricolé en Design met Wortels, en biedt 200 bladzijden inspiratie. Zowel het boek als de studienamiddag zijn bedoeld voor een ruim doelpubliek, van erfgoedwerkers tot ‘ambachtsmensen’, van ondernemers tot designers en geïnteresseerden. Je ontdekt er hoe uiterst actueel ambachten zijn met tal van praktijkvoorbeelden, concrete tools en innovatieve visies.’

Het grote publiek

‘Op vrijdagavond en zaterdag verwelkomen we het grote publiek op heel diverse locaties in de stad. Onze meeting point is in het pand van de vroegere boekhandel Raaklijn in de Sint-Jacobsstraat. Daar toont men onder meer de werking van een 3 D-printer, want Handmade  staat ook voor het nieuwe ambacht. Het volledige programma vindt u gedetailleerd op www.handmadeinbrugge.be. Er zitten zeer originele zaken bij, die u terugvindt op een alternatief stadsplan dat we uitgetekend hebben en waarin het creatieve ambacht centraal staat.’

‘De workshops zijn opgevat voor een breed publiek, tot familie met kinderen toe. Zo leer je onder meer skateboarden maken bij  Jeroen Willems van Woodnote Boards, vertelt en demonstreert Filip Claeys van restaurant De Jonkman hoe je kunt koken met minder bekende noordzeevis, vlecht je met de kinderen een tipi, plantensteun of omheining in het Gezellemuseum, maak je een portefeuille of handtasje met Dominique Dufait, kalligrafeer je met Brody Neuenschwander (in  open lucht!) of maak je met S-wan de geleide wandeling ‘Zijde en bladgoud’ langs exclusieve plaatsen. Keuze genoeg om er een boeiende dag van te maken.  (LF)

 

Info: Handmade in Brugge vindt plaats in op 8, 9 en 10 mei. Het programma vindt u op de website www.handmadeinbrugge.be.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: