Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Cowboys & Aliens knallen op vrijdag 18 april op CommaRocks

Cowboysandalienspromo-17

 ‘Een sound als een openspattende spijkerbom’

 Na 18 jaar trekken Cowboys & Aliens, een van de strafste Brugse rockgroepen, nog steeds alle registers open. Henk Vanhee (zang), Kris Vandekerckhove (bas), John Pollentier (gitaar) en Peter Gaelens (drums) serveren op hun nieuwe cd ‘Surrounded By Enemies’ staalharde riffs, huizenhoge hooks overgoten met heel melodieuze zangpartijen die terugplooien naar de classic hardrock. Haal die beest van een cd in huis én maak dat geluid live mee op vrijdag 18 april tijdens de closing night van CommaRocks in Jeugdhuis Comma (Het Entrepot).

EXit: Een nieuwe cd, een nieuw geluid. In welke richting is het geluid opgeschoven sinds de vorige cd?

Henk Vanhee: ‘Onze laatste fullcd ‘Language Of Superstars’ was zeker de meest commerciële plaat. Vandaar dat de band waarschijnlijk de tanden heeft stukgebeten op de hoge verwachtingen in 2005, gezien de medewerking van enkele gereputeerde muzikanten. Na onze sabbatical kozen we doelbewust voor een do it yourself-aanpak met ‘Sandpaper Blues Knockout’, de EP uit 2011. ‘Surrounded By Enemies’ is een beetje een synthese van beide: we hadden gemerkt dat het met name voor John een zware taak was om én op te nemen én af te mixen. Dus huurden we een studio om op te nemen en haalden we met Ace Zec en Uwe Teichert twee cracks in huis om te mixen en te masteren. Het resultaat mag er zijn: de sound spat als een spijkerbom open in je gezicht vanaf minuut één.’

EXit: Surrounded By Enemies: zijn Cowboys & Aliens steeds op hun hoede in deze hardvochtige maatschappij?

Vanhee: ‘Klopt, ‘Surrounded By Enemies’ is zowaar een verbazend geëngageerde plaat geworden. Het slaat mij met verstomming hoezeer er op dagelijkse basis op verschillende niveaus een vijandbeeld wordt gecreëerd waar iedereen onderhevig aan is, ook ikzelf. Godsdienstwaanzin, corruptie binnen het grootkapitaal, de cynische economische realiteit… Het heeft me allemaal meer geraakt dan ikzelf wil toegeven. Genoeg om een paar grimmige teksten te schrijven met een scheut zelfspot. Ook daar hou ik wel van.’

EXit: Jullie sluiten CommaRocks af. Welke wijze raad kunnen jullie beginnende bands meegeven?

Vanhee: ‘Jonge bands zijn niet meer wat ze geweest zijn. Bij de meeste zie ik een gezonde dosis arrogantie om het ook zonder de wijze raad van de meer ervaren muzikanten goed te doen. Wat me wel frappeert, is hun ongeduld. Ze willen bij wijze van spreken al op Pukkelpop staan na drie goede shows. Als dat niet zo blijkt te zijn dan zit hun band al vlug op zijn gat. Spelen, spelen en nog eens spelen. Kop in de lucht en niét naar de schoentippen kijken op het podium. Als jij jezelf gelooft, zal het publiek jou ook wel geloven.’(ADC)

 Het volledig interview leest u in EXit april.

Info: www.cowboysandaliens.be en www.jhcomma.be Op vrijdag 18 april treden ook nog Alpha Whale en Preuteleute op.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: