Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

More Music, een festival voor de muzikale meerwaardezoeker

 

CRW_6385k

Keersebilck en VanackerFoto Stijn Vos

More Music, een festival voor de muzikale meerwaardezoeker

‘Verbeeldingrijke muziek, schitterende visuals, parcours beeldende kunst’

Voor het tweede jaar na mekaar slaan het Concertgebouw en Muziekcentrum Cactus de handen in mekaar voor wat het meest uitdagende en vernieuwende muziekfestival van 2014 in Brugge moet worden. More Music! slaat vier dagen lang zijn tenten op in de verschillende ruimtes van het Concertgebouw en presteert een affiche met weinig bekende, maar hoog gereputeerde namen. Het devies luidt: laat u verrassen.

Jeroen Vanacker (Concertgebouw) en Patrick Keersebilck (Cactus) zijn eensluidend voor wat het concept van More Music! betreft: ‘We bieden gedurende vier dagen een avontuurlijk muzikaal parcours aan met muziek over de grenzen van genres en smaken, en is ruime aandacht voor visuals en aanverwante video-kunst. Noem het verbeeldingrijke muziek die het midden houdt tussen ons beider corebusiness. We zijn allebei bezig met hedendaagse muziek, maar van een uiteenlopende aard, en zo’n festival brengt beide genres naar mekaar toe.’

Of er nood is aan een dergelijk festivalopzet?

‘Zeker, het leeft in de muziekwereld waar de grenzen tussen de genres gesloopt worden, dit onder impuls van de jonge(re) generatie die er qua smaak en genres graag op los shuffelt. Ook de componisten van vandaag laten zich hierdoor inspireren. Er is nu sprake van een één gemaakte beweging van muzikanten die met hedendaagse muziek bezig zijn. ‘

‘We hebben natuurlijk veel geleerd uit de editie van vorig jaar (LF. een kleine 4000 bezoekers). De programmering is nu ‘consistenter’, er is een rode draad doorheen het geheel. Muzikaal zijn er ook raakpunten tussen de verschillende projecten. Onze uitdaging was om het festival een scherper profiel te geven.’

Het publiek?

‘Als Cactus en Concertgebouw samen een festival organiseren, moet er uiteraard een meerwaarde zijn op de reguliere werking. Daarom noemen we dit een programma voor de muzikale meerwaardezoeker. We gaan daarom uit van een avontuurlijk publiek dat opdaagt voor muziek die ze niet kent. Deze producties zijn wellicht nog weinig bekend, maar ze kunnen zeker een ruim publiek aanspreken. In die zin plegen we pionierswerk.’

Festivaltips

De curator van het parcours beeldende kunst is in handen van de Brusselse kunstenaar Raphael Absolonne met de vreemde artiestennaam SPOOKHUISJE. Bekend van artistiek verblijf in de AB en van samenwerking met Wim Vandekeybus. Hij nodigt 15 kunstenaars uit voor een eigenzinnig kunstenparcours en brengt een 2 uur durende muzikaal programma met gasten.

Het festival opent op woensdag 16 april met een hele grote naam uit de avant-garde: Christian Marclay, door Time genomineerd als één van de honderd invloedrijkste personen ter wereld. Zijn act is een mengeling van beeldende kunst en experimentele muziek, van video-collages en klankkunst. Internationaal geprezen als een groot kunstenaar.

Het programma op zaterdag biedt een aaneenschakeling van vijf verrassende acts, die in uiteenlopende genres actief zijn.Het Engelse Mount Kimbie maakt momenteel internationaal furore als voortrekkers van de postdubstep scene, terwijl het Belgische Madensuyu ook live indruk maken met hun nieuwe cd ‘Stabat Mater’. Gewezen straatmuzikant Benjamin Clementine was één van de grote revelaties tijdens de laatste editie van Eurosonic, het Europese showcasefestival, en wordt misschien wel de revelatie van deze editie. De  klassieke geschoolde John Kameel Farah combineer piano en Electronica  en staat hiermee symbool  voor het opzet van dit festival. Voorts (op vrijdag) is er o.a. Amatorski die hier hun nieuwe cd ‘From Clay to Fgures’ in Belgische première komen voorstellen. Een gedetailleerd overzicht van More Music! vindt u op www.moremusicfestival.be/2014/programma.asp. (LF)

More Music! van woensdag 16 tot zaterdag 19 april in het Concertgebouw

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: