Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Erfgoeddag 2014 fantaseert over een wereld zonder grenzen

 51 grootte 1000

Op zaterdag 26 en zondag 27 april toont de Brugse Erfgoeddag je een wereld zonder grenzen. Onder het jaarthema GRENZELOOS staan maar liefst 60 activiteiten op het programma. Het centraal infopunt is dit jaar in het Provinciaal Hof op de Markt. Nieuw is dat er naast de centrale infobalie ook heel wat expo’s, demonstraties of lezingen in het centraal infopunt plaatsvinden. Erfgoeddag, grenzeloos en voor elk wat wils: tentoonstellingen, wandelingen, concerten, multimediapresentaties, rondleidingen en demonstraties.

Culturele grenzen

Het thema ‘grenzeloos’ kan letterlijk en figuurlijk worden ingevuld. Je kan wel grenzen aanduiden tussen de verschillende steden, provincies, landen,  maar wat met de grenzen in onze cultuur of mentaliteit? Brugge huisvest nationaliteiten van over de hele wereld en Erfgoeddag 2014 wil het erfgoed van deze groepen ook in het daglicht brengen. Ontdek bijvoorbeeld de Nepalese, Turkse of Afrikaanse keuken en hun tradities. Minder culinair aangelegd? Bezoek dan zeker de tentoonstelling Brugse migratie in beeld die je laat kennismaken met Bruggelingen van een andere cultuur met hun erfgoed. Ook de tentoonstelling rond Afrikaanse maskers of ‘Brugse’ woonwagenbewoners belooft heel wat bijzondere verhalen te bieden.

Artistieke grenzen

De faam van vele Brugse kunstenaars oversteeg de nationale grenzen. Van heinde en verre kwamen en komen nog steeds bezoekers naar Brugge om onze schitterende collectie Vlaamse primitieven te bezoeken. Het Sint-Janshospitaal organiseert voor de gelegenheid een rondleiding met hun befaamde gastenboeken als uitgangspunt, zo kom je te weten te komen welke belangrijke personen de bekende werken van Hans Memling kwamen bezoeken. De Brugse schilder Joseph Benoît Suvée won de befaamde Prix de Rome en wordt als één van DE Brugse neoclassicisten van de 18e eeuw gezien.  Een rondleiding in het Groeningemuseum focust op zijn werk en eindigt in de Sint-Walburgakerk waar ‘De Verrijzenis van Christus’ van zijn hand hangt. Ook de Brugse beiaard geniet internationale faam, een groep Russische beiaardstudenten opent de Erfgoeddag muzikaal op zaterdag en op zondag gaat de beiaard op wereldtournée samen met het solidariteitskoor Vamos.

Religieuze grenzen

Religie is ook een gegeven zonder grenzen. Er bevinden zich bijvoorbeeld maar liefst 310 Mariabeeldjes in het Brugse straatbeeld die je samen met een gids bezoekt om hun verhaal te ontdekken. Ook de kruistochten naar Jeruzalem zijn een goed voorbeeld van grenzeloze religie. Gidsen van S-Wan nemen je mee op een tocht langs ‘verre heilige plaatsen’ in Brugge en de West-Vlaamse Gidsenkring neemt je mee op een wandeling in de voetsporen van pelgrim Adornes op basis van zijn reisgids naar het Heilige Land. De monniken van de Sint-Andriesabdij in Zevenkerken ontvangen je maar al te graag om te vertellen over hun grenzeloos bestaan. Enkele confrators van de Edele Confrerie van het Heilig Bloed gidsen je door de Basiliek van het Heilig Bloed, de vernieuwde schatkamer en vertellen je meer over de aankomst van de relikwie in Brugge. Ook het Bijbelhuis is opnieuw partner en focust op het boek Ruth, een grensverleggende vrouw. Nog in de Sint-Walburgakerk wordt een expo opgezet over het werk van Brugse missionarissen. Een hedendaagse toets krijg je tenslotte van Karel Dendooven, Dirk Heyns, Ewald en Karl Vancoppenolle. Zij gaan in gesprek over hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Hun gesprek sluit aan bij de dubbeltentoonstelling ‘Al die willen ter bedevaart gaan’ in Sint-Kruis (De Zorge) en Ver-Assebroek (kerk Onze-Lieve- Vrouw-Onbevlekte-Ontvangenis).

 

Digitale grenzen

De digitalisering heeft al langer zijn intrede gedaan in de erfgoedwereld. De websites KaartenHuisbrugge.be of het nieuwe platform Magisbrugge.be laten je kennismaken met oude kaarten van Brugge en bieden je een schat aan informatie over de geschiedenis van heel wat Brugse huizen. Op zoek naar je voorouders die de wijde wereld introkken? Familiekunde regio Brugge toont je hoe je aan de hand van naslagwerken en heel wat digitale kanalen sporen van geëmigreerde familieleden kan terugvinden. Er is ook een multimediapresentatie De Grenzen van Sint-Pieters in Beeld die aan de hand van exclusieve oude beelden de Dijk, het kanaal en de oude steenweg laat zien. Liever een reis terug in de tijd waar digitalisering nog niet bestond? Verdiep je dan in de oude kranten die de snelle bloei weergeven van de duivensport aan het begin van de twintigste eeuw of ga luisteren naar het gesprek met de man die vijf miljoen duiven liet vliegen.

Praktische informatie

Erfgoeddag 2014 vindt plaats op zaterdag 26 april (14.00 – 17.00) en zondag 27 april 2014 (10.00 – 18.00

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: