Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Kunst is altijd spiritueel’

EDM_5001 (Ann van.)

Foto Ellen De Meulemeester

 

Op de site van Oud Sint-Jan etaleert de Antwerpse kunstenares Ann Vanbeirendonck (°1961) haar werken in de nieuwe galerij Art Gallery. ‘Ik heb een drive om met kunst bezig te zijn. Ik wil creëren en mijn werk delen met mensen.’

 

Ann Vanbeirendonck studeerde kunsthumaniora aan het Sint-Lucasinstituut (Brussel) en fotografie aan het VTI-Technicum (Antwerpen). Eind de jaren ’80 richtte ze haar eigen publiciteitsbureau Advertising op, maar na 12 jaar stressen deed ze de deur achter zich dicht en trok als levenskunstenaar op spirituele zoektocht. In India kwam ze in contact met leermeesters die haar innerlijke inzichten hebben verschaft en die haar op weg hebben gezet naar verinnerlijking. De kosmologie vormt de inspiratiebron voor haar schilderijen. ‘Met een soort van zesde zintuig breng ik de diepere dimensie achter de waarneembare wereld in beeld. Ik probeer de kijker innerlijk te beroeren en hem of haar op zielsniveau een boodschap aan te reiken’, vertelt Ann.

Een aantal van haar schilderijen stelt ze nu tentoon in Art Gallery, een nieuwe kunststudio naast de B-In. ‘Ik heb lang gezocht naar een geschikte locatie’, zegt ze. ‘Gent, Antwerpen, Knokke stonden op het lijstje, maar het is toch Brugge geworden. Deze stad heeft een historische context en kan een aantal culturele en toeristische troeven op tafel leggen.’ Of ze met haar schilderijen ook op de internationale markt mikt? ‘Ik maak geen onderscheid, zowel toeristen als Bruggelingen zijn welkom. Mijn kunst deel ik niet op in doelgroepen. Soms kopen niet-actieve spirituele mensen heel spirituele werken aan. Ik kan dat niet aan elkaar linken, maar dat hoeft ook niet. Je moet kunst zijn eigen leven laten leiden.’

‘Mijn werken behoren ook niet tot een bepaald genre. Ik wil gewoon uitdrukken wat mijn gaven betekenen. Graag zou ik meer openheid en begrip willen creëren voor spirituele kunst. Trouwens, voor mij is alle kunst spiritueel, als de ziel van de kunstenaar er maar in zit. Echte kunst moet verhogend werken en gaat altijd over emoties. Stoppen zal ik nooit doen, want schilderen is daarvoor een te grote passie voor me.’

(ADC)

Info: http://www.annvanbeirendonck.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: