Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Swedish azz brengt wicked jazz in Parazzar

MATS GUSTAFSSON SWEDISH AZZ BARUTANA 05.09.2011. FOTO Stanislav Milojkovic

Saxofonist Mats Gustafsson is een van die zeldzame muzikanten uit de vrije improvisatie en free jazz die zich ook in rockmilieus een stevige reputatie heeft verworven: zo is hij o.a. te horen op cd’s van Sonic Youth en werkte hij samen met Jim O’Rourke. Wat hij uit bariton- en tenorsax blaast, is dan ook ronduit imponerend, zoals hij op 30 maart met Swedish azz in Parazzar zal demonstreren.

Swedish azz, het project dat hij in 2009 samen met  tubaspeler Per-Åke Holmlander boven de doopvont van de improvisatie hield, is een gezelschap van vijf Europese improvisatoren die een intense passie en immens respect voor Zweedse jazzklassiekers uit de jaren vijftig en zestig delen. Die Zweedse jazz had als belangrijkste inspiratiebron Amerikaanse West Coast jazz, die men inkleurde met elementen uit de eigen Zweedse folktraditie.

Swedish azz transponeert die lyrische jazz naar een hedendaagse context, maar één blik op de verdere bezetting van de groep – Kjell Nordeson (vibrafoon), dieb13 (turntables and electronics) en drummer Erik Carlsson – maakt alras duidelijk dat hun uitvoeringen van die Zweedse klassiekers onderhevig zijn aan vormexperimenten, wat gepaard gaat met stevige grooves, tempowisselingen, scheurende sax en vreemde tuba- en elektronicageluiden, dit alles gebracht bovendien met ongeziene energie. (PJG)

Zondag 30 maart om 20.00 uur – info & tickets: www.parazar.beA4

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: