Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Hanne Phlypo, de passie van het filmmaken

Hanne P.

Hanne Phlypo (foto PW)

De smaak voor de camera kreeg ze te pakken tijdens het cultuurjaar Brugge 2002 waarin Brugse jongeren met professionals aan de slag gingen en een kortfilm produceerden. Vandaag is de Brugse Hanne Phlypo (29) een gewaardeerde filmmaker die zich toelegt op documentaires en auteursfilms. Haar jongste werkstuk, The Art of Becoming, over de migratieproblematiek, is door Lessen in het Donker, gekozen als projectfilm voor Brugse en Vlaamse scholen. Op 21 maart, Dag tegen het Racisme, is hij een dag lang te zien en te bespreken in cinema Liberty.

Het cultuurjaar Brugge 2002 bood ook aan jongeren heel wat kansen om zich te laten gelden, onder meer op filmgebied. Zo mocht studente Hanne Phlypo, samen met broer (Dries Phlypo, vandaag productiehuis A Private View) en enkele vrienden, een jaar lang werken aan een professionele kortfilm die onder de titel El Fish d’Or tijdens het Jeugdfilmfestival werd getoond. Een jaar lang mochten ze deelnemen aan workshops met filmmakers en professionele technici. ‘Een fantastisch project, hoewel: het proces was belangrijker dan het resultaat’ herinnert ze zich nu nog, en vooral: ‘het bezorgde mij en anderen een absolute liefde voor het filmvak’. Na haar studies aan het Brugse K.A. volgde niet de obligate universitaire opleiding, maar koos ze resoluut voor de Brusselse, Franstalige filmschool Insas, bekend omwille van het vele filmtalent dat er afstudeert. De opleiding duurde vier jaar, haar ambitie richtte zich meteen op het maken van documentaires.

(Het volledige interview leest u in EXit -maart)

foto Tine

Tine Van Dycke

The Art of becoming als ‘les in het donker’

Tine Van Dycke, coördinator van Lessen in het donker dat de film nu aanbiedt aan Brugse en Vlaamse scholen in het kader van een pedagogisch project, beseft dat er een gevaar om de hoek loert. Wat bij de ene scholier empathie oproept kan bij een andere een bevestigd vooroordeel zijn.

Van Dycke: ‘Klopt, maar de jongeren die deze film bekijken, krijgen sowieso al een genuanceerd beeld van het leven van een vluchteling. Daarom toont de film verschillende portretten met verschillende beweegredenen. De drie verhalen van de drie vluchtelingen lopen ook telkens verschillend af, van de verblijfsvergunning tot de gedwongen terugkeer. Het leven dat de hoofdfiguren hier leiden, versus lijden, is voor onze jongeren zeer herkenbaar: de iPhone, de pc, werk zoeken, het bezoek aan een dancing, is ook hun leven.’

‘Bovendien hebben wij een ‘Flightcase voor leerkrachten’, een handig boekje, uitgewerkt met daarin een tiental tips om rond de film te werken. Verder nodigen wij zowel Hanne als journaliste Catherine Vuylsteke naar de klas om in discussie te gaan met de studenten. De film is intussen al aan een duizendtal leerkrachten getoond en de boekingen lopen vlotjes binnen. (LF)

Voor alle info over the Art of Becoming, mail naar Manon@lesseninhetdonker.be of tel naar 050-34 91 93.

www.lesseninhetdonker.be

Vertoning voor Brugse scholen op 21 maart in Cinema Liberty/ Ticketprijs: € 1 per leerling

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: