Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Het oeuvre van Zappa is niet te onderschatten erfgoed!’

14-03-2014-frank-zappa-Jerry Schatzberg

Fr

 

Sinister Sister, de groep die op 14 maart in De Werf werk van Frank Zappa brengt,  is géén Zappa tribute band, benadrukt drummer Lander Gyselinck in een gesprek met eXit.

Exit: Van wie ging het initiatief uit voor  Sinister Sister?

Lander Gyselinck: ‘Van vibrafonist Pieter Claus en van mezelf. Pieter is mijn vroegere drumleraar en toen ik les bij hem volgde, bleek al vrij snel dat we dezelfde muzikale interesses hebben. Reeds in de tijd dat ik aan het Conservatorium studeerde hadden wij een trio waarmee we jazzstukken speelden. Nu vonden we de tijd gekomen voor een èchte band, om stukken goed in te studeren en ze een toegevoegde waarde te geven.’

Exit: Heb je makkelijk kompanen gevonden om mee in dat Zappa-avontuur te stappen?

Lander Gyselinck: ‘Absoluut, en wel in de gedaante van Maayan Smith (sax) die ik al  kende omdat hij ook aan het Conservatorium studeerde, de fantastische gitarist Jan Ghesquière en Michel Hatzigeorgiou (bassist van AKA Moon) die goed vertrouwd is met de muziek van Zappa. Onze bedoeling met Sinister Sister is meer een celebration van Zappa de componist: Pieter heeft arrangementen gemaakt voor een jazzrock ensemble, inderdaad – zoals je terecht de vergelijking maakt – een soort Petit Wazoo, maar dan een eigen versie, evenwel met diezelfde vibe.’

Exit: Ik zou er nogal gemakshalve van uitgaan dat jullie putten uit ‘Hot Rats’, ‘Waka Jawaka’ en ‘The Grand Wazoo’, het meer “jazzgetinte” werk van FZ?

Lander Gyselinck: ‘Toch niet, we gaan eerder voor werk uit de jaren ’80. Zo staat ‘Sinister Footwear’ op ons repertoire en ook ‘The Black Page’, maar dan wel de versie zoals op ‘Make A Jazz Noise Here’ en dus niet de uitvoering van Terry Bozzio (‘Zappa in New York’, PJG).  Pieter en ik hebben elk een uitgesproken voorkeur voor bepaalde stukken uit het omvangrijke oeuvre en de keuze  wat we spelen is gebeurd op basis van de composities die ons het nauwst aan het hart liggen. Het criterium is dus niet techniciteit en de bedoeling is niet om een reconstructie te maken van het meest evidente uit dat oeuvre. Wij willen de uitgekozen composities, die op zich al dermate goed zijn, doen leven èn er bovendien iets aan toevoegen.’

Exit: Wordt dit een eenmalig initiatief? Zullen de versies van Sinister Sister op cd worden vastgelegd?

Lander Gyselinck: ‘Dit is zeker geen eenmalig gebeuren en voor alle duidelijkheid: deze band is niet opgericht voor een herdenking van “20 jaar geleden overleed Zappa”. Wij zijn al lang met die muziek bezig, hebben met Sinister Sister intussen 4 optredens achter de rug en voelen dat dit een project is dat live moet evolueren. Dit is echt wel een band met veel potentieel! Een cd opnemen met deze muziek is inderdaad onze wens, maar de vraag is nog maar of die ook in realiteit kan worden omgezet, gezien  de kwestie van de rechten…’

Exit: Voel jij interesse voor Zappa bij leeftijdsgenoten?

Lander Gyselinck: ‘Ik voel mij eigenlijk een uitzondering, want maakte – dankzij mijn vader en broer – al op heel jonge leeftijd kennis met die muziek. Onder mijn leeftijdsgenoten ken ik geen echte FZ-fans, maar ik merk bij velen dat er wel interesse is voor zijn muziek. Alleen weet men niet waar te starten… En daarom willen wij dat oeuvre beschikbaar maken voor en aanreiken aan de mensen. En ook aantonen dat Frank Zappa evenwaardig is aan zoveel andere revolutionairen in de muziek. Zijn werk is werkelijk niet te onderschatten erfgoed.’ (PJG)

Vrijdag 14 maart om 20.30 uur – www.dewerf.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: