Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Pecha Kucha Brugge: ‘Creativiteit als troef’

EDM_4771

Foto Ellen De Meulemeester

Pecha Kucha is Japanees voor ‘prietpraat’, maar is dus ook de naam van een internationale beweging die avonden organiseert waarop creatievelingen presenteren, elkaar ontmoeten en netwerken. In 2003 werd dit voor het eerst georganiseerd in Tokyo, ondertussen zijn er Pecha Kucha-avonden in meer dan 700 steden wereldwijd. Ook Brugge is er een van. Initiatiefnemers zijn Wannes Fremaut, Robbie Boi, Stijn Blomme, Matthias Vandermaesen, Pieter Blaton en Simon De Meyere. Villa Bota ondersteunt de Pecha Kucha avonden.

EXit: Het opzet is om elke avond tien boeiende figuren aan het woord te laten. Is de vijver groot genoeg om in te vissen?
Wannes Fremaut
: ‘In maart organiseren we onze vierde Pecha Kucha avond en de longlist was langer dan ooit. Het opsporen van potentiele sprekers is zowat een natuurlijke reflex geworden. We krijgen ook meer en meer suggesties binnen.’
‘We zijn de avonden gestart met de bedoeling om creatief Brugge in de kijker te zetten, onze sprekers hadden tot nu toe dan ook steeds een link met de stad, maar of ze hier zijn geboren, wonen of werken, maakte niet uit. In de toekomst kunnen we gerust eens van deze voorwaarde afwijken, ook wat er buiten Brugge gebeurt, kan interessant zijn (lacht).’

EXit: Kan elke branche aan bod komen?
Fremaut
: ‘Alles kan. We hadden in het verleden zowel Bob Madou van de Belgische voetbalbond, Jeroen Willems die longboards maakt, Greet Chielens die startte als begrafenisonderneemster, muzikant en illustrator Seppe Van den Berghe als Burlesque-madam Lien Dereere. Zolang creativiteit maar troef is.’

EXit: Hoe reageert het publiek op Pecha Kucha Brugge?
Fremaut
: ‘De reacties van het publiek zijn voor ons een grote motivatie om voort te doen. Iedere editie zien we het publiek groeien. Met 170 bezoekers op de vorige editie zat de zaal vol, wat de zoektocht naar originele locaties steeds uitdagender maakt.’

EXit: Tot slot: nog enkele tips voor toekomstige sprekers?
Fremaut
: ‘Maak het persoonlijk! Wat motiveert je? Wie inspireert je? Waarom doe je het? Wat wil je Brugge en de rest van de wereld meegeven?’ (ADC)

Info:

De sprekers op 8 maart (20 uur)  in de Schipperskapel zijn Gilles Coulier (filmmaker), Kevin Rombaux (Mugge van Brugge), Wim Lybaert (Vier, De Moestuin), Minke Siesling (De Oever), Louise Maertens (Days On The Road), Jonas Vanhullebussche (Donkey Squad), Eefje Depoorter (League of Legends), Peter Deblieck (Plnk), Peter Monballieu (Schipperskapel) en Sticker Invasion (streetartist). Pecha Kucha Brugge is gratis, maar wel liefst je aanwezigheid bevestigen via Facebook.com/pechakuchabrugge.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: