Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Swing Time Society maakt naam waar

Swing Time

Foto Hans Vanhauwaert

Ongeacht het aantal optredens per jaar repeteren we èlke week, vertelde me zondag na afloop van het concert Hans Vanhauwaert, trombonist van Swing Time Society. Dat  was tijdens het zowat twee uur durende optreden van deze bigband in een bijna helemaal volgelopen Magdalenazaal overduidelijk gebleken: hier waren sterk op elkaar ingespeelde muzikanten aan het werk die het te brengen repertoire echt wel in de vingers hadden.

Nochtans was de setlist behoorlijk gevarieerd: jazzstandards (‘On Green Dolphin Street’, ‘Sweet Georgia Brown’…), pure swing (bv. afsluiter ‘In The Mood’), klassiekers uit jazz songbooks (‘Cheek to Cheeck’, ‘A Foggy Day’), popsongs in jazzy arrangementen (‘One Day I’ll Fly Away’, ‘Play That Funky Music’ van – jawel! – Wild Cherry), ballads (‘I Remember Clifford’)… you name it. Schitteren deden vooral Marc Blieck (tenorsax), Georges Vanpachtenbeke (altsax), Rony D’Herck (trompet), Marc Alleyn (piano) en niet in het minst ook Ghislain Slingeneyer die met soepele maar kundige hand zijn veelkoppige orkest veilig door deze veelheid aan genres dirigeerde.

Zeer mooie momenten beleefde ondergetekende tijdens de uitvoeringen van ‘All Devil Moon’, ‘Sea Shanty’ en het gedurfde maar bijzonder geslaagde arrangement van ‘Stolen Moments’ van monument Oliver Nelson.

Hoewel niet alle omstandigheden mee zaten – een van beide zangeressen ziek waardoor twee stukken dienden geschrapt; een publiek dat best wat meer en luider uiting had mogen geven aan het nochtans in de lucht hangende enthousiasme voor deze muziek – bevestigde deze bigband de stelling van Duke Ellington: “it don’t mean a thing if it ain’t got that swing”. Het bleek moeilijk niet toe te geven aan ritmisch meestampen of –schudden met resp. voet of hoofd. (PJG)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: