Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge goes flamenco

P_Magerman

Foto Stijn Vos

Van 3 tot 22 maart zet het Brugse Cultuurcentrum alle zeilen van de flamenco bij. Ze doen dat met een gevarieerde reeks activiteiten: film, concerten, workshops, kookateliers, en dat voor zowel jong als oud. Flamenco staat sinds 2010 op de lijst van het Immaterieel Erfgoed en staat in Brugge Werelderfgoedstad op zijn plaats. Net als vorig jaar stelde programmator Patsy Magerman een boeiende affiche samen.

Het zwaartepunt van dit festival ligt in het weekend van 21 en 22 maart met telkens een concert van een grootheid uit de flamencomuziek. Op vrijdag is dat Carmen Linares. In Remembranzas haalt ze ‘haar mooiste herinneringen’ op en zingt ze ‘ver voorbij de flamenco naar nieuwe einders’, zoals de programmatekst vermeldt. Zo verklankt ze haar liefde voor de moderne klassieke dichters, zoals Federico Garcia Lorca, in nieuwe flamencogezangen. Ze maakt ook plaats voor de Spaanse volkspoëzie die ze nieuw leven inblaast. Linares heeft er een carrière van veertig jaar op zitten en geldt in Spanje als de ‘grande dame’ van de flamenco. Het concert wordt ingeleid door de Brugse SNT-leraar Jo Libbrecht, die Spanje en haar muziek door en door kent.

Topper nummer twee is Macarena Ramirez, amper 22 jaar oud, maar in Spanje één van de grote namen in het genre. Meestal gehuld in lange gewaden brengt ze hedendaagse choreografieën die alle hoeken van het podium verkennen. Haar ritmisch stampen maakt furore. Twee jaar geleden gaf ze in ons land een geweldig optreden.

14_03_21_Carmen Linares 5

Carmen Linares

Flamenco herwint stilaan zijn sérieux. Het wordt vandaag beschouwd als een prominent onderdeel van de Spaanse cultuur en heeft zijn bakermat in Andalusië, met uitbreidingen naar alle andere regio’s van Spanje. Vandaag is flamenco Spanjes belangrijkste culturele exportproduct. De sterkste kenmerken zijn de soms Arabisch aandoende klanken, de uitbundige muzikale versieringen en het sterke ritme. De nieuwe generatie schudt het clichématige karakter van zich af, een restant uit de Franco-periode, en zoekt voortdurend naar nieuwe benaderingen.

De twee vorige edities lokten telkens ruim duizend toeschouwers en de verwachtingen liggen nu minsten even hoog. Behalve de concerten is er immers nog een gespreid maar ruim aanbod aan activiteiten: zie  www.ccbrugge.be/flamenco. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: