Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Markante (jazz)momenten in maart

Ken Vandermark & Paal Nillsen-Love

Drummer Nillsen-Love en saxofonist/klarinettist Vandermark werken sinds 2000 in verschillende – al dan niet eigen – formaties samen, maar optreden in duo voelt voor hen als het meest vanzelfsprekend aan. In deze bezetting brengen ze straks ritmische en wilde improvisaties, langzamere meer meditatieve momenten en avontuurlijke uitbarstingen op zoek naar nieuwe sounds.

Parazzar – 9 maart om 20.00 uur – www.parazzar.be

Brussels Jazz Orchestra ‘Graphicology’

philedeprez8880_groep_zww_trap

Foto Phile Deprez

Nieuwste project van BJO, al 20 jaar actief en onlangs nog tweemaal genomineerd voor een Grammy Award  (‘Wild Beauty’, met Joe Lovano). ‘Graphicology’ combineert big band jazz en graphic novel: live uitvoering van de soundtrack die 6 componisten schreven voor een aantal door Philip Paquet geselecteerde verhalen, gemonteerd tot originele video’s op groot scherm. A visual jazzscore, heet dat.

Stadsschouwburg – 11 maart om 20.00 uur – www.dewerf.be

Sinister Sister performs Zappa

Hoewel Frank Zappa van radiozender en TV-scherm lijkt gebannen, blijft zijn magistrale oeuvre (o.a.) muzikanten beïnvloeden. Ten prooi aan onweerstaanbare drang grasduinen vibrafonist Pieter Claus en drummer Lander Gyselinck met drie geestgenoten enthousiast in de rijke instrumentale erfenis van FZ, met diep respect maar zeker nooit slaafs. Een zeldzame gelegenheid om Zappamuziek live uitgevoerd te horen.

De Werf – 14 maart om 20.30 uur – www.dewerf.be

Tuxedomoon

Godsgeschenk voor wie al die jaren trouw is gebleven aan deze “experimental avant-garde post-punk New Wave group”. De Amerikaanse cultband, in 1977 ontstaan, met Steven Brown en Blaine L. Reininger als drijvende krachten, vertoont zich tegenwoordig immers slechts onregelmatig en niet bepaald vaak meer op een podium. Nu warempel in Brugge: niet te missen dus, want er komt misschien nooit meer zo’n buitenkans.

Biekorf – 22 maart om 20.00 uur – www.cactusmusic.be

Elina Duni Quartet

Quartet rond zangeres Elina Duni die na de val van het communistisch regime Albanië  verliet om zich in Zwitserland te vestigen waar ze klassieke piano leerde, jazz ontdekte en vervolgens zang en compositieleer studeerde. Op hun derde cd ‘Matanë Malit (Beyond the Mountain)’ bezingt Duni haar liefde voor haar moederland. Zelf benadrukt zij dat ze geen zangeres is met een backing trio: haar stem is een instrument net als de drie andere.

Vrijstaat O. – 30 maart om 17.00 uur – www.vrijstaat-o.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: