Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Combinatie jazztrio en smartphones (28.02 in De Werf)

 

tin-men-foto

Wat moeten we ons concreet bij een optreden van Tin Men & The Telephone voorstellen?

Het leuke aan Tin Men & The Telephone is dat ze telkens opnieuw voor verrassing zorgen. Elk concert is een unieke ervaring. Natuurlijk zijn er een aantal terugkerende elementen: het gebruik van visuals, de muzikale mengelmoes van stijlen, het interactieve aspect, … en dit alles overgoten met een gezonde portie humor. Hoewel een groot deel van hun act is gebaseerd op – vaak zeer innovatieve – spielerei, brengen ze bovenal gewoon zeer straffe muziek. Ze halen hiervoor invloeden uit de meest uiteenlopende genres: van straight ahead jazz over hip hop en drum’n’bass tot klassiek minimalisme. Het is vandaag de dag zeer moeilijk om als pianotrio een eigen stem te vinden en het verschil te maken met de schier oneindige lijst pianotrio’s binnen de jazzwereld, maar daar slaagt Tin Men & The Telephone naar mijn bescheiden mening echter met vlag en wimpel in. Absoluut te ontdekken dus!

Belangrijke rol weggelegd voor de bezoeker?

De drie muzikanten van Tin Men zijn hippe jongens, die niet alleen over heel veel muzikale expertise beschikken, maar daarnaast ook de vinger aan de pols houden van alles wat leeft binnen de wereld van de social media. Ze proberen hier zelfs voor een stuk trendsetters in te zijn. Zo hebben ze bvb. hun jongste ‘plaat’ enkel uitgebracht als “app”. Concreet komt het er op neer dat je als bezitter van een smartphone een applicatie betalend kunt downloaden. In tegenstelling tot de traditionele fysieke platen, biedt de app echter heel wat extra mogelijkheden. Zo kan je bij een song kiezen tussen een drietal intro’s die je aan het nummer kunt plakken. Je kan ook bepalen welke solo op welk nummer komt of op welk moment in het nummer. De consument kan dus eigenlijk voor een groot stuk interactief gaan meebepalen hoe de plaat klinkt. Voor sommigen is dit nutteloze spielerei, voor anderen dan weer een nieuwe stap in muziekbeleving. De toekomst zal uitwijzen wie gelijk heeft, maar ik vind het alvast zeer boeiende materie. Ook live zal het publiek voor een groot stuk via hun smartphone het optreden mee kunnen inkleuren. Wie dus nog niet over een smartphone beschikt, kan er dus best eentje aanschaffen of lenen bij een kennis. Of je kan deze kelk aan je laten voorbij gaan en gewoon genieten van hetgeen op scène gebeurt.

Krijgt de reeks A NU Thing een vervolg?

Vast en zeker. Ik denk dat er sinds het ontstaan van de reeks nu een vijftal concerten hebben plaatsgevonden onder die noemer. Tot op vandaag is het eigenlijk altijd een zoektocht gebleven naar het gepaste profiel, maar de eerste kinderziektes zijn wat mij betreft nu achter de rug. We hebben een profiel gevonden dat we in de toekomst nog veel scherper zullen zetten. Het zal altijd een moeilijke opgave blijven om jonge mensen te triggeren om een jazzconcert bij te wonen, zeker als je in zo’n kleine provinciehoofdstad als Brugge werkt. Maar ik ben ervan overtuigd dat er nog voldoende jeugdige muziekliefhebbers – voorzien van open geest -aanwezig zijn in Brugge die we hier in De Werf kunnen aantrekken. Sinds het opstarten van A NU Thing en de Close Encounters-reeks, die we samen met Cactus Muziekcentrum opzetten, merk ik toch een aardige verjonging van ons publiek op. Ook onze jams spelen hierin een belangrijke rol. Maar het blijft natuurlijk altijd een werk van lange adem. In ieder geval hebben nog zin en inspiratie genoeg om tot in de eeuwigheid verder te gaan. Mede dankzij de grote visvijver aan vernieuwende en grensverleggende jazzgroepen. Dus, hou ons programma in de gaten! (PJG)

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: