Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Rondvraag bij de Brugse cultuurhuizen: optimisme troef (6)

‘Wie raakt een snaar in het nieuwe jaar?’ vroeg De Standaard zich onlangs af in haar cultureel jaaroverzicht, een vraag die we graag overnemen. We polsten de Brugse cultuurhuizen naar hun artistieke ‘hoogtepunt’ van het voorbije jaar en naar de toppers en verwachtingen voor 2014. Dit jaar voegen we zelfs een nieuwkomer toe aan het selecte groepje van acht, de Schipperskapel die met een verrassende programmering zijn neus aan het venster steekt. 

1. Was het voorbije jaar een boeiend jaar voor uw organisatie?

2. Wat vond u met kop en schouders uitsteken in jullie programmering van het voorbije jaar?

3. Naar welk evenement uit het programma 2014 kijkt u met de meeste belangstelling uit?

tomas

 Tomas Bisschop (MAfestival): ‘Genomineerd als muziekevenement van het jaar’

1. Ongetwijfeld was de feesteditie ‘50 jaar MAfestival’ uitermate boeiend. Het was een jaar vol hoogtepunten, heel wat schitterende (veelal uitverkochte) concerten, de uitgave van het boek ‘Het Klavecimbel van Ligeti’, een tentoonstelling in het stadsarchief, een internationaal concours op hoog niveau, en als afsluiter de eerste editie van Vélo Baroque die een breed publiek kon bekoren en niets dan blije gezichten opleverde. Als bekroning werd MAfestival 2013 genomineerd door Klara als muziekevenement van het jaar, als ‘moeder van alle festivals oude muziek, dat na 50 jaar opnieuw jong wordt’.

2. In het algemeen ben ik zeer tevreden over het feit dat we met het programma van 2013 er in geslaagd zijn een staalkaart te brengen van wat er vandaag de dag leeft in de wereld van de oude muziek. We hebben de verbinding kunnen leggen tussen verschillende generaties musici en dit doorheen meerdere programma’s. Maar ook verschillende stromingen binnen de oude muziekscène kregen een plaats binnen MAfestival. Zo presenteerden we naast een flamencoprogramma samen met Cactus, ook een voorstelling met hedendaagse dans en een jazz-project samen met De Werf. Als ik dan toch moet kiezen? De eigenwijze lezing van Bachs h-moll messe door het Tsjechische Collegium 1704, een straffe afsluiter van een geslaagd festival 2013.

3. Ik ben heel blij dat een aantal gevestigde waarden terug present zijn in Brugge, maar ook creatie en vernieuwing opnieuw een prominente plaats krijgen in het programma. Een tipje van de sluier? Een nieuw project van jazzmusicus Robin Verheyen die de 14de eeuwse Messe de Nostre Dame van De Machaut onder handen neemt.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: