Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Rondvraag bij de Brugse cultuurhuizen: optimisme troef

‘Wie raakt een snaar in het nieuwe jaar?’ vroeg De Standaard zich onlangs af in haar cultureel jaaroverzicht, een vraag die we graag overnemen. We polsten de Brugse cultuurhuizen naar hun artistieke ‘hoogtepunt’ van het voorbije jaar en naar de toppers en verwachtingen voor 2014. Dit jaar voegen we zelfs een nieuwkomer toe aan het selecte groepje van acht, de Schipperskapel die met een verrassende programmering zijn neus aan het venster steekt.

1. Was het voorbije jaar een boeiend jaar voor uw organisatie?

2. Wat vond u met kop en schouders uitsteken in jullie programmering van het voorbije jaar?

3. Naar welk evenement uit het programma 2014 kijkt u met de meeste belangstelling uit?

PeterMonbailleu2014

 

Peter Monbailleu ‘fier’ over zijn Schipperskapel

Vorig jaar startte Peter Monbailleu een ambitieus project in de voormalige Schippersschool langs de Komvest.

*2013 was een bewogen jaar. In maart ging het project in de Schipperskapel eindelijk van start, na een half jaar voorbereidingswerkzaamheden. Ik ben er trots op dat we op korte tijd toch een (bescheiden) rol zijn kunnen gaan spelen in het Brugse culturele landschap. Gewoon dat feit op zich is voor mij al een hoogtepunt van het jaar. En ja, natuurlijk ben ik er trots op dat we het jaar geëindigd zijn met 3 Belgische premières. De Italiaanse Anna Di Prospero staat helemaal bovenaan mijn eigen lijstje.  2013 was voor (het organiserende) Shakalaka! ook het jaar waarin ook weer enkele concerten in Brugge op de kalender stonden. Mijn conclusie van die projecten (Sharon Corr en Anúna) is dat er wel degelijk een publiek is voor dit soort concerten, maar dat het nu stukken moeilijker is om dat publiek te bereiken. Wat mij van collega’s op cultureel vlak dit jaar zal bijblijven is de fantastische afsluiter van December Dance met Ultima Vez: oerkracht, beklijving, fascinatie. Op zo’n moment vergeet je de hele heisa rond subsidies en culturele prijzen. Dit was “iets” dat bij alle aanwezigen nog lang zal nazinderen.

*2014 start alvast met heel veel fotografie. Met Jelle Van Hulle en Pascale Dobbelaere gaan we exposeren in Moskou. In Brugge zie ik heel erg uit naar de expo van Carmen De Vos in april.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: