Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Films (in Lumière) om naar uit te kijken

lumie¦Çre_2

Foto Stijn Vos

 

Elsie Roose, verantwoordelijke Lumière Brugge, klinkt beslist: ‘We hebben het al lang aangekondigd, en we zullen het maar zelf geloven als we de laatste zetel vastgeschroefd hebben, maar dit jaar moet die vierde zaal er komen. We gaan ook onze kassa digitaliseren. Je gaat je bioscoopticket straks online kunnen bestellen. Handig voor elkeen..

 EXit: Het jaar 2014 begon alvast zeer veelbelovend met enkele zeer markante films van bijzonder geïnspireerde regisseurs. Wat komt er op ons af?

Philomena, een prachtige verfilming van het aangrijpend verhaal van Philomena Lee die samen met de journalist Martin Sixsmith (sterk vertolkt door Steve Coogan) op zoek gaat naar de zoon die ze 50 jaar geleden ter adoptie moest afstaan.

The Wolf of Wall street of Martin Scorsese op zijn best in een verfilming van het leven van Jordan Belfort, een Amerikaans ondernemer die steenrijk wordt door te frauderen met het spaargeld van naïeve investeerders. We zien hier geen verheerlijking van Belfort als persoon zoals sommigen beweren maar een schitterende satire, waar Scorsese zo bekend voor staat.

Nymphomaniac: de nieuwe film van de Deense enfant terrible Lars von Trier. Terwijl het onderwerp van de film bij sommigen een zekere terughoudendheid genereert, zien wij eerder een poëtische vertelling van het leven van een seksverslaafde: bijwijlen grappig, aangrijpend, maar met een aantal erg sterke scènes. Von Trier is een meester die er zijn hand niet voor omdraait zijn publiek te choqueren.

Yves Saint Laurent: biopic van één van de meest toonaangevende modeontwerpers van de twintigste eeuw. Jalil Lespert belicht in zijn film vooral de ambiguë relatie tussen Saint-Laurent en de man van zijn leven, maar tevens onmogelijke liefde, Pierre Bergé – die hem ondanks alles levenslang bleef bijstaan. Een prachtige soundtrack gecomponeerd door Ibrahim Maalouf, schitterende acteerprestaties van de volledige cast.

En dan kijken we vol verwachting uit naar…

Every Thing Will Be Fine – film van Wim Wenders met James Franco,  Charlotte Gainsbourg en Rachel McAdams. Wenders, die we kennen van Paris Texas en de documentaire Pina, maakt een film over een jonge schrijver die tijdens een avondlijke autorit een kind aanrijdt, waarna het overlijdt.

Suite Francaise: film van Saul Dibb met Michelle Williams, Margot Robbie (nu ook te zien in The Wolf of Wall street) en Kristin Scott Thomas, en als mannelijke tegenspelers Matthias Schoenaerts en Sam Riley.  Een liefdesverhaal tussen een jonge plattelandsvrouw (Michelle Williams) en een Duitse soldaat (Matthias Schoenaerts) tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk.

A Little Chaos: alweer Matthias Schoenaerts met als vrouwelijke tegenspeelster Kate Winslet. De film speelt zich af ten tijde van Lodewijk XIV, wanneer enkele tuinarchitecten wedijveren om een fontein te ontwerpen voor de tuin van Versailles. Geregisseerd door Alan Rickman, die je misschien ook kent als Professor Severus Snape in de meer dan bekende Harry Potterfilms. Dat Schoenaerts ook in een historische film kan schitteren, bewees hij intussen in de gelauwerde kortfilm ‘Dood Van Een Schaduw’ van Tom Van Avermaet.

La Rancon De La Gloire: nieuwste komedie van Xavier Beauvois, die ook het schitterende Des Hommes Et Des Dieux regisseerde. Hier mikt Beauvois op de lachspieren, met onder andere Benoit Poelvoorde in de cast. Het verhaal is gebaseerd op ware feiten, namelijk de lijkroof van Charlie Chaplin in Zwitserland.

Deux Jours, Une Nuit: laatste film van de gebroeders Dardenne met Marion Cotillard in de hoofdrol. Behoeft geen verdere uitleg.

Samba: van de makers van ‘Intouchables‘, Olivier Nakache en Eric Toledano. Met de supersympathieke Omar Sy in de hoofdrol en tegenspelers Charlotte Gainsbourg en Tahar Rahim (Un Prophėte, Le Passé, À Perdre La Raison).

Conclusie: Er zijn nog een hele rits goede films waarvan we het bestaan nog niet kennen. 2014 wordt eindelijk weer eens een echt goed filmjaar. (LF)

 http://www.lumierecinema.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: