Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugse fotograaf portretteert ‘Le Franc Belge’ van Daan

American Icons

Foto Woutere Vanvooren
Peter De Bruyne (l.) en Daan


Ze hebben elkaar de eerste keer ontmoet in de KVS in Brussel op de opening van de tentoonstelling ‘Nuit Américaine’ van Peter De Bruyne.  De babbel ging over  het leven ‘on the road’  en de bijbehorende soundtracks: van  Basquiat in New York via de architectuur van Albert Frey, de films van Jim Jarmush en Paris-Texas van Wim Wenders. Pas later kruisten de wegen van fotograaf en muzikant elkaaar.

Peter De Bruyne doet zijn verhaal: ‘Ik liep al een tijd met het idee rond om mijn beelden te combineren met muziek, maar was er nog niet uit in welke vorm. Girls on film van Duran Duran was de missing link. Daan speelde het nummer als bis op het hoofdpodium van Werchter. Solo op gitaar, rauw met veel ruis.’

‘Toen kreeg ik het idee om samen iets ‘rond Amerika’ te doen en voor de opening van American Icons  in het Concertgebouw heb ik Daan gevraagd of hij een korte set wilde brengen.  Daan speelde er tien American Standards met op de achtergrond  een  projectie van mijn beelden. En dat matchte. ‘

‘Voor de theatertour van Le Franc Belge was het voor mij snel duidelijk dat  ik met trage bijna verstilde visuals wilde werken. Dit in tegenstelling van wat men verwacht bij achtergrondprojectie bij optredens. Door met extreem traag tempo te werken wil ik de grens van het waarneembare aftasten. Soms krijg je het gevoel dat er niets gebeurt, maar wanneer je het beginbeeld naast het eindbeeld legt, is het verschil frappant. Dikwijls vertrek ik vrij abstract en switch ik naar een figuratieve finale.’

Je brengt voor elke song op de setlist een passende foto?

 De Bruyne: ‘Vooraf  heb ik heel wat optredens en repetities  gevolgd om voeling te krijgen met de set. Bij sommige nummers (bijv. Icons) was het onmiddellijk duidelijk welk beeld erbij moest en heb ik geput uit mijn archief  voor andere heb ik nieuwe beelden gemaakt.’

‘Muzikaal is deze set zeer interessant. De combinatie van verschillende karakters geeft een heel bijzondere spanning en klankkleur.  Het is naar mijn mening een supersterke groep muzikanten. En Daan is één van de meest gedreven artiesten  waar ik al mee heb samen gewerkt.  Heel gepassioneerd, iemand die de lat steeds hoger legt en grenzen aftast.  En met humor, veel humor. Zo smokkelde hij tussen de tien ‘American Standards’  een nummer van de ‘Mijnwerkerszoon Dave Gahan uit Minnesota’. Slechts enkelen herkenden in de stampende Americana Policy of Truth van de oerbritse band Depeche Mode.’ (LF)

Daan speelt op 4 februari 2014 in de Stadschouwburg in Brugge. www.daan.be                     en www.peterdebruyne.com

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: