Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Nieuwjaarsconcert in Parazzar

FSgraz1

Het Nieuwjaarsconcert in Soulbar Parazzar op 19 januari wordt een muzikaal 2-gangenmenu: experimentele exploten à la Bambeen Grey als voorgerecht, the main course een stevige portie Amerikaans-Duits krachtvoer van het kwaliteitsmerk Fields- Schubert.

Matthias Schubert speelde oorspronkelijk hobo, maar is intussen uitgegroeid tot een van de toonaangevende Duitse saxofonisten: het heet dat wie hem ooit live aan het werk heeft gehoord, dat niet licht zal vergeten. Sinds de vroege jaren ‘80 speelt hij Awards bijeen, als frontman van eigen groepen of in andere formaties. Scott Fields was als teenager actief in rock and blues bands, vormde even een trio, werd enige tijd “freelance” muzikant en stopte dan helemaal met optreden tot 1995. Sindsdien heeft hij als leider van meerdere eigen ensembles en als lid van andere gezelschappen getourd doorheen Noord-Amerika, Europa en Azië. Inmiddels spelen zij 9 jaar samen als duo, een eerste CD “Minaret Minuets” werd in de lente van 2011 door Clean Feed Records uitgebracht.

Vanuit Keulen – zijn thuisbasis sinds 2004 – bood Fields spontaan aan via mail wat duiding te geven bij het optreden van het duo straks.

Exit: Wordt het een avond met puur improvisatie?

Scott Fields: “De muziek van het duo Fields-Schubert situeert zich op de grens van Nieuwe Muziek en avant-jazz. Hoewel Schubert het best gekend is als jazzsaxofonist, blijven die invloeden grotendeels verborgen in dit duo. In plaats daarvan is er een grondige mix van improvisatie en strikt gecomponeerd materiaal, met plotse melodische sprongen, veranderingen van dynamiek, stilistische contrasten enz., die worden verkregen door gebruik van allerlei technieken zoals ademhalingsgeluiden, guitar preparations en kunstmatige harmonieën. In alle projecten die ik opzet is er die mengeling van uitgeschreven materiaal en ruimte voor improvisatie. (Enkel in projecten van anderen improviseer ik voluit en uitsluitend.) Tijdens dit optreden zullen we vooral stukken spelen die ik hetzij voor dit duo, hetzij voor mijn gitaarduo met Elliott Sharp heb gecomponeerd. Daarnaast zullen we ook enkele composities van Schubert brengen.”

Exit: Hoe zijn jullie eigenlijk in Parazzar beland?

Scott Fields: “Mijn free jazz quartet, the Scott Fields Freetet, was geprogrammeerd voor een festival in Roemenië in oktober van 2013, maar João Lobo – vaste drummer van die groep – was niet beschikbaar. Vermits een vervanger die behoorlijk “tricky” muziek onder de knie moest krijgen, besliste ik dat we een aantal extra optredens moesten spelen om die door hem geleverde inspanning ook voor hem waardevol te maken. Hugo Antunes, onze bassist, suggereerde toen als locatie ook Parazzar. Maar toen geraakte die drummer gewond en moest ik voor die plaatsvervanger een plaatsvervanger vinden! Die woont echter in Berlijn wat een optreden in Parazzar nogal weinig praktisch maakte wegens net in de week voor dat festival. Dus kwamen Joeri en ik overeen om op een later tijdstip een ander concert te organiseren en van al mijn projecten houdt hij het meest van Fields-Schubert. So here we are.” (PJG)

Zondag 19 januari om 19.00 uur (deuren open vanaf 18.00 uur) – www.parazzar.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: