Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Toneelagenda januari 2014

7 januari 2014, 20.00 uur

De goede mens van Sezuan, Toneelgroep Maastricht

Het Cultuurcentrum programmeert heel regelmatig grote theaterklassiekers. Dit keer speelt Toneelgroep Maastricht werk van de Duitse auteur Berthold Brecht. Hij stond bekend om zijn groot maatschappelijk engagement. Via het theater wilde hij de wereld verbeteren. De Goede Mens van Sezuan is een stuk uit de jaren dertig en werd na de oorlogsjaren voor het eerst opgevoerd. In het stuk dalen drie goden naar de aarde af om een goed mens te zoeken. Ze komen terecht in Sezuan, een Chinees dorpje. Alleen Shen Te wil hen onderdak verlenen. Als ze met haar beloning een winkeltje opent, wordt ze meteen belaagd door verschillende aasgieren. Wat betekent ‘het goede doen,’ dat is de hoofdzaak van dit stuk. De hoofdrol is voor de Jonge Vlaamse actrice Jessie Wilms.

Info Cultuurcentrum, t 050 44 30 60, cultuurcentrum@brugge.be, http://www.ccbrugge.be

 

11 januari 2014, 20.30 uur

Lizzie Borden, Abbatoir Fermé/KC Nona/RITS

In De Werf is in januari werk te zien van de laatstejaarsstudenten van het RITS. Twaalf weken hebben ze gewerkt aan Lizzie Borden. Het project is een samenwerking tussen KC Nona, het RITS en het theatergezelschap Abbatoir Fermé. Abbatoir Fermé is één van de meest opmerkelijke gezelschappen van de afgelopen jaren. Hun zeer beeldend theater is grimmig, duister en leunt vaak aan bij horror en fantasy. Stef Lernous kiest voor deze oefening voor de zaak rond Lizzie Borden, een van de meest notoire moordzaken uit de Amerikaanse geschiedenis. Tot op heden is er nog altijd discussie over wie de moorden heeft gepleegd. Op de scene staan heel wat jonge acteurs, onder wie Darya Gantura, Evelien Van de Maele, Greet Jacobs en Julie Delrue.

 Info www.dewerf.be, t 050 33 05 29, reservatie@dewerf.be

 

 28 januari 2013, 20.00 uur

_ANGST(c)Stephan_ Vanfleteren

Foto Stephan Vanfleteren

Angst, Braakland/ZheBilding en de Queeste (Stadsschouwburg)

Braakland/Zhe Bilding brengt al enkele jaren theater met stevige wortels in de samenleving. Ook de Queeste staat voor hedendaags teksttheater dat het publiek wil confronteren met een actueel mens- en wereldbeeld. Het is binnen die maatschappijkritische visie dat beide gezelschappen elkaar vinden. Angst is het vervolg op Hebzucht, een voorstelling geïnspireerd door de crisis in vele landen. In Angst focust regisseur en auteur Stijn Devillé zich op de angst die de wereld teistert sinds de val van de banken. De angst die om zich heen grijpt op de beurzen, in de politieke hoofdkwartieren en de kabinetten, maar ook de angst van vele mensen op straat. Naast West-Vlaming Tom Ternest staan nog enkele heel bekende namen op scene, onder meer Tom Van Bauwel, Sara Vertongen en Michaël Pas. Hebzucht was volgens het Nederlandse vakblad De Theatermaker het ‘Beste Theater 2012.’ Het blad noemde het een ‘raak leerstuk dat je met verstomming achterlaat’.

Info Cultuurcentrum, t 050 44 30 60, cultuurcentrum@brugge.be, http://www.ccbrugge.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: