Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kristien Dieltiens oogst schat aan hand- en vingerversjes

Kristien_Dieltens

Foto Stijn Vos

 ‘Ik wilde dit boek maken omdat deze culturele schat niet verloren mag gaan’

Een prachtige uitgave is het geworden: ‘De wereld in mijn handen, beeldige hand- en vingerversjes’ van jeugdauteur Kristien Dieltiens. Daarin inventariseert ze een schat aan versjes, liedjes en rijmpjes waarmee volwassenen hun kroost plezier, troost en een gevoel van veiligheid bezorgen. Veel ervan dreigt verloren te gaan. Dit boek probeert een halt toe te roepen.

EXit: Dit oogt als een levenswerk. Klopt dat?


Kristien Dieltiens:
‘Jazeker. Ik ondervond dat nog weinig volwassenen deze versjes en spelletjes kenden. Ze dreigden verloren te gaan. Dus moest ik ze ‘redden’. De versjes in het boek zijn een werk van 35 jaar en de geboorte van mijn eerste kleinkind heeft me de impuls gegeven om deze in boek en op dvd uit te brengen, zodat iedereen ze kan leren. Grootouders, moeder, vaders, leerkrachten, dagmoeders en vaders, opvoeders. Kortom: iedereen die met kinderen werkt en die het belangrijk vindt om tijd en kwaliteit met elkaar te verbinden. Het boek is nog maar recent uitgebracht en het blijkt een voltreffer. Misschien beantwoordt het aan een noodzaak in een hectische wereld van overmediatisering, waarin kinderen te vaak te veel zintuiglijke prikkelingen krijgen die niet genoeg verwerkt kunnen worden. Denk ik.’

EXit: U had natuurlijk 35 jaar ervaring in de Brugse Steinerschool waar u les gaf.

Dieltiens: ‘Zeker. Ik heb gedurende 35 jaar les gegeven aan peuters, kleuters en kinderen van de basisschool. Daar mocht ik ondervinden hoe heerlijk kinderen vingerversjes en handspelletjes vinden. Ik zag ook de weldadige werking van dit soort rijmpjes. Niet alleen voor de fijne vingermotoriek die rechtstreeks inwerkt op een positieve taalontwikkeling, maar die ook het beeldend denken versterkt, de verwondering van de kinderen aanwakkert .’

EXit: Kennen wij die versjes nog of dreigen ze te verdwijnen?

Dieltiens: ‘Handspelletjes, versjes en rijmpjes zijn van alle tijden, maar toch  raken klassiekers als ‘Naar bed, naar bed, zegt Duimelot’ of ‘Hansje pansje kevertje’ snel vergeten. Tijdens mijn onderzoek ernaar vroeg ik welke rijmpjes het best bijgebleven waren bij volwassenen. Meest genoemd: Broeder Jakob, In een klein stationnetje en Klein klein kleutertje. Een minderheid kende nog Handje Plak en Duimelot.’

‘Opgelet natuurlijk: het merendeel van de versjes in het boek zijn ‘ontstaan’, doorgegeven of aangepast van generatie op generatie, waardoor er verschillende versies van een tekst bestaan. De oorsprong is ook niet altijd bekend. Een versje als Zwart Willemijntje verwijst bijvoorbeeld naar de tijd waarin de eerste zwarte vrouwen aan raamprostitutie deden, Handje Plak naar de bezegeling van de aankoop door de handdruk.’

EXit: Hoe loopt uw vorige én bekroonde jeugdroman Kelderkind?

Dieltiens: ‘Het boek is aan zijn derde druk toe, de Deense vertaling komt er aan en er is grote interesse vanuit China. Natuurlijk heeft de toekenning van de prestigieuze Woutertje Pieterseprijs daarin een grote rol gespeeld. Uit recensies leer ik trouwens dat ook volwassenen het boek graag lezen.’ (LF)

Info: De wereld in mijn handen, beeldige hand- en vingerversjes, uitg. De Eenhoorn, 19,95 euro

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: