Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Capriola di Gioia ontdekt 17de eeuwse kerstmuziek

AE-10073_Cover_HalfRes

In 2007 richtten de Brugse sopraan Amaryllis Dieltiens en (echtgenoot) klavierspeler/dirigent Bart Naessens het ensemble Capriola di Gioia dat in Brugge resideert. Beiden genieten bekendheid als gepassioneerde musici en kennen wereldwijd als muziekinterpreten een grote sympathie en waardering bij publiek, organisatoren en collega’s. 

 Gedurende zijn eerste bestaansjaren heeft het ensemble een duidelijke richting en visie ontwikkeld.  Naast weloverwogen en op intensief onderzoek gebaseerde keuzes uit het bekende en vooral minder bekende barokke en classisistische repertoire, herontdekt Capriola di Gioia de puurheid van de compositie. Ze streeft naar een eerlijke en pure interpretatie van de tekst, zowel vocaal als instrumentaal.  Het orkest laat zich waar nodig ook omringen door topmusici van over de hele wereld die hun visie op hun eigenzinnige interpretatie ondersteunen om zo het ‘grotere’ repertoire te vertolken.

Begin dit jaar dook Capriola di Gioia de O.L.V.-kapel van de Psychiatrische Kliniek in Sint- Michiels in om daar gedurende vijf dagen hun derde cd op te nemen.  Na ‘Ohimè!’ (een keuze van de theatrale Italiaanse 17deeeuwse muziek) en het ‘Stabat Mater’ van Boccherini, ging Capriola di Gioia een nieuwe uitdaging aan: ‘nieuwe’ 17deeeuwse Italiaanse kerstmuziek ‘Fare la nina na’.  Hiervoor gingen ze opnieuw in zee met het beroemde label Aeolus onder de deskundige leiding van Ulrich Lorscheider.

Na de recente opname van het classicistische ‘Stabat Mater’ van Boccherini keert Capriola di Gioia dus terug naar het hoogbarokke 17deeeuwse Italië.  Uit dat onuitputtelijke rijke barokke repertoire selecteerden ze een mooie reeks composities die als rode draad de kerstthematiek in zich dragen en waar dit kerstgebeuren op allerlei uiteenlopende manieren verklankt wordt.  Daardoor zijn er niet enkel lieflijke kerstgeluiden te horen.

Voor deze cd deed Capriola di Gioia terug beroep op een exquise groep muzikanten.  Men hoort daarom naast Amaryllis (zang) en Bart (orgel/klavecimbel) ook twee tokkelinstrumenten (Sofie Vanden Eynde op theorbe en Jurgen De bruyn op gitaar en aartsluit), een strijkbas (gambist Liam Fenelly) en twee blokfluiten (Koen Dieltiens en Dimos de Beun).  Daardoor krijgt men op de cd een origineel kleurenpalet te horen van zeer intieme stukken (zang + gitaar) tot een bijna orkestrale klank, gemaakt door de twee blokfluiten en de grote continuogroep. (LF)

Info: de cd is naast de reguliere kanalen ook te verkrijgen via het ensemble zelf (0477 644161) of caprioladigioia@telenet.be (www.caprioladigioia.be)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: