Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Adolphe Sax heeft een huis in Brugge

Adolphe Sax

Foto EDM

Sinds kort heeft Brugge het enige Adolphe Sax-huis in België, een realisatie van de Oostendse Bruggeling Karel Goetghebeur (°1978). Op de gelijkvloerse verdieping van een prachtig en (in Brugge) zeldzaam art deco-pand richtte hij een ruimte in waar de saxofonist terecht kan voor advies, herstelling en aankoop.

Vorig jaar haalde Karel Goetghebeur het Een-nieuws met een primeur: ‘Bruggeling brengt nieuw saxofoonmerk op de markt’. De bezieler van dit nieuwe bedrijf realiseerde vijf jaar geleden een jongensdroom toen hij saxofoon leerde spelen. De liefde bleek dermate groot dat hij besloot om zelf saxofoons te gaan maken. De grootste deel van de wereldproductie saxofoons wordt vandaag gemaakt in Taiwan, maar spijts de hoge prijzen is de kwaliteit niet altijd navenant. Andere bedrijven pakken dan weer steeds meer uit met technische snufjes allerhande, maar die komen, volgens Goetghebeur niet altijd de kwaliteit ten goede. Er bleef maar één oplossing over: ‘Zelf saxofoons maken, degelijk, rechttoe, rechtaan’. Hij trok daarvoor eerst naar Taiwan waar hij de nodige expertise verwierf om nadien zelf aan de slag te gaan.

Terug in Brugge ontwierp hij de saxofoonlijn ‘Adolphe Sax & Cie’ , zijnde de originele naam waarmee Adolphe Sax in de negentiende eeuw zijn uitvinding op de markt bracht. Dit Waalse familiebedrijf maakte toentertijd furore, maar zakelijk ging het minder goed voor de wind, zodat het Sax-bedrijf in 1929 in Franse handen overging. Daarom wordt vaak aangenomen dat de saxofoon een Franse uitvinding is, maar niets is minder waar. Een voldoende  reden vond Goetghebeur om het instrument terug in Belgische handen onder te brengen.

Hoe nieuw is de Belgische saxofoon? Goetghebeur: ‘Het is een variant op het originele concept. De vingerzetting bij de oude saxofoons is doorgaans  krampachtig. Daarom heb ik het plan opgevat om de profielen van de oude saxofoons te gaan gebruiken en die uit te rusten met een moderne applicatie die wel goed in de hand ligt.’

Detail: er is ook een Adolphe Sax-bier op komst, made in Ruddervoorde. (LF)

Info: Het ‘Adolphe Sax & Cie’-huis, Gistelse Steenweg 97, Sint-Andries (Brugge)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: