Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brupop! vertelt 50 jaar pop en rock in Brugge

ADC Cover

Auteur met jonge fans

‘Het boek mag zonder twijfel bestempeld worden als een uniek naslagwerk’

Knettergek van Brugse pop en rock, het bestaat. De EXit-pijler Antoine De Clerck, wereldvermaard voor zijn maandelijkse pagina’s 4 en 5 in dit blad, bewijst het sinds jaar en dag. Het voorbije jaar ruilde hij achtereenvolgens zijn sociaal leven en zijn slaap in voor een uitzonderlijk project: een naslagwerk met verhalen en anekdoten over meer dan 1.000 (groeps)namen die sinds een halve eeuw Brugge enig rock-‘n-rollgehalte bezorg(d)en, van Ricky Morvan (1960) tot Moonlight Matters (2013). 

EXit: Wie of wat bracht jou op het idee om 50 jaar Brugse pop in kaart te brengen?

Antoine De Clerck (ADC): ‘Ik schrijf al meer dan twintig jaar over Brugse pop en rock – onder meer voor EXit – en liep al lang met het idee rond om die verhalen, die muzikanten en bands eens te vereeuwigen in boekvorm. In 2005 was ik van plan om een halve eeuw muzikale portretten te schrijven, van oud naar jong: starten met pionier Ricky Morvan om te eindigen met een piepjonge muzikant/dj. Dat project is niet doorgegaan, maar het heeft me nooit losgelaten. De prikkel was er om de ‘Brugse rocker’ eens op een voetstuk te plaatsen. Met respect, dus.’

EXit: De Brugse rocker verdient een boek?

ADC: ‘Vorig jaar vroeg uitgever Guido De Ville me of ik weet had van interessante ideeën voor een Brugge-boek. Ik zag mijn kans schoon om iets te doen rond een halve eeuw pop en rock in Brugge. Enkel: hoe krijg je die vijftig jaar gestructureerd in een boek zonder dat het een encyclopedie wordt? Na diep gepeins heb ik het boek opgedeeld in twee delen: het eerste luik biedt per decennium een beschrijvend overzicht van bands terwijl in het tweede luik per letter van het alfabet een muzikant, een groep of een ‘muzikaal iets’ centraal staat. Dat heeft 288 bladzijden boeiende verhalen opgeleverd.’

EXit: Is Brupop! volledig? Wie niet vermeld is, moet zich zorgen maken.

ADC: ‘Volledig? Ik maak me geen illusie. Volledigheid kun je wel nastreven, maar toch kun je er nooit in slagen om elke noot die hier geproduceerd is te beschrijven. Ik heb me dubbel en dik geplooid om zoveel mogelijk muzikanten en groepen aan bod te laten komen. Op het einde van de rit heeft dat een index van meer dan 1.000 (groeps)namen opgeleverd… Belpopkenner Jan Delvaux, die het voorwoord voor mijn boek schreef, had me vooraf gezegd: ‘Antoine, als je boek uit is, dan pas zullen de mensen op je af stappen met verhalen en anekdotes.’ Dat neemt niet weg dat er in Brupop! nu al heel veel anekdotiek verzameld is en het boek zonder twijfel mag bestempeld worden als een uniek naslagwerk.’

HET VOLLEDIGE INTERVIEW LEEST U OP PAGINA’S 4 EN 5 VAN DE NIEUWE EXIT

Info: ‘Brupop! Een halve eeuw pop en rock in Brugge’, Antoine De Clerck, zorro uitgeverij, http://www.zorrobooks.be. Naar aanleiding van dit boek stelt rock- en coverfotograaf Christophe Brysse zijn mooiste muziekfoto’s tentoon in het café van de Fnac (Markt).

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: