Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Greta Buysse showt haar fotocarrière in de Stadshallen

Greta Buysse (2)Greta (4)

De Brugse éminence grise van de fotografie, Greta Buysse (71), een klinkende naam in de wereld van (vooral) de naaktfotografie, geniet dezer dagen een prestigieuze overzichtstentoonstelling in de Stadshallen. Met meer dan 80 foto-installaties, samen goed voor meer dan 400 foto’s, geeft de tentoonstelling een volledig beeld van een fotografiecarrière die meer dan 30 jaar heeft gewerkt. De expo toont een rijker beeld dan de vertrouwde naakten in tijdloze decors.

De tentoonstelling heeft ‘Venetië, stad van liefde en dood’ (haar favoriete reisbestemming) als rode draad, onderverdeeld in vier thema’s die gedurende haar lange carrière vaak aan bod kwamen: het interieur, eros & thanatos, eternity en het requiem. Opvallend zijn de grote werken (1,50 m bij 1,20 m) die samen met het kleinere werk een lange muur van 200 meter lengte invullen, of een foto-oppervlakte van ruim 1.500 vierkante meter.

Het is niet de eerste keer dat Greta Buysse in haar thuisstad tentoongesteld wordt.  In 1989 en 2000 stond ze twee keer in de Bogardenkapel, in 2005 in het Memlingmuseum in het kader van het kunstenfestival Corpus’05, tussendoor herhaaldelijk in enkele Brugse kunstgalerijen. In die periode verschenen twee publicaties: het prestigieuze Eros Thanatos (2000) en Eternity (2005).

Haar thematiek bleef al die tijd consequent: onderwerpen verbeeld vanuit haar emoties, veel vrouwelijk naakt want het vrouwelijk lichaam als ‘een palais des rideaux’, een schat ook aan achtergronddecors. Buysse verkent daarvoor het arsenaal  van erfgoedbeelden uit onze cultuur zoals mythologische figuren, religieuze taferelen, literaire citaten of details uit de wereld van de Vlaamse Primitieven. Dat alles in de getrouwe zwart wit-beelden, analoog vastgelegd. De grotere werken krijgen een vensterindeling, sommige foto’s verdeeld over drie tot zes kaders.

Haar volledige fotocollectie, duizenden foto’s op film én afgedrukt, bewaakt ze angstvallig. De negatieven worden mettertijd ‘vernietigd’, want de kunstenaar in haar wil niet dat anderen, na haar dood, aan de slag gaan met deze negatieven. Wie Greta Buysses oeuvre in haar totaliteit wil zien, laat deze overzichtstentoonstelling niet links liggen. (LF)

Info: Greta Buysse, nog tot 13 januari 2014, open van maandag tot zondag. Hallen Belfort ,Markt 7. Inkom gratis.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: