Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Het alternatief van Artis Dulcedo

AD concertgebouw 24nov13

Voor wie de muzikale omlijsting in de aanloop naar de kerstdagen van een ander niveau mag zijn dan de klankenbrij die uit de luidsprekers op straat en/of tal van radiozenders over ons heen wordt gestort, volgt hier een tip: Artis Dulcedo houdt ook in 2013 vast aan de traditie van najaarsconcerten. Na de passage op 24.11 in het Concertgebouw (zie foto), is dit keer de Stadsschouwburg de plaats van het gebeuren. Op 21.12 brengt het “Brugs symfonisch orkest bedoeld voor enthousiaste amateurs” o.l.v. Steven Decraene een programma met werk van Mussorgski, Susan Clynes en Dvorak.

Geopend wordt met een fragment uit “Khovantchina”, de (onvoltooid gebleven) opera van de Russische componist Modest Mussorgsky, meer bepaald Act IV: ntr’acte (arrangement: Leopold Stokowski). Daarna volgt de uitvoering van “Viriditas”, een originele compositie van en met Susan Clynes voor symfonisch orkest, Brugse beiaard, piano & zang. Clynes, die les volgde bij o.a. Erik Vermeulen (jazzpiano), Kris Defoort (jazzcompositie) en Frank Nuyts (compositie), liet zich voor haar stuk inspireren door “O Sancto Viriditas” van Hildegard von Bingen. Afgesloten wordt met het Concert voor cello en orkest opus 104 van Antonin Dvorak. Solist is Pablo de Naverán, over wie wordt geschreven dat hij zonder twijfel de kwaliteiten heeft om zich in te kunnen voegen in de grote traditie van de “Spaanse cellisten” Pablo Casals en Gaspar Cassadó. Voor de kenners: de Naverán bespeelt een cello Carlo Antonio Testore uit 1723.
> Interesse om zelf in het Brugse symfonisch orkest mee te spelen, het gezelschap voor uw organisatie te laten optreden of het financieel te steunen: zie www.artisdulcedo.be (PJG)

> Praktisch: zaterdag 21 december om 20.00 uur in de Stadsschouwburg
> Tickets via 050/44 30 60 (ticketlijn Stadsschouwburg) of via de leden van Artis Dulcedo.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: