Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kunst Adelt laat jong theatertalent experimenteren

 

EDM_3738

Foto EDM

Het amateurtheater mag dan een wat oubollig imago hebben, bij Kunst Adelt in Assebroek is daar weinig van te merken. Met een ploeg van om en bij de dertig acteurs, drie voorstellingen per jaar, bijna 2000 toeschouwers per seizoen en een prille jongerenwerking, is het theater er springlevend. Peter De Sauter is voorzitter van de kring en regisseert in december ook Peepshow in de Alpen, hun eerste productie.

EXit: Peepshow in de Alpen is het theatrale antwoord op reality tv? 

De Sauter: ,Dat kan je zo stellen. Het stuk zoemt in op een boerenfamilie in de Alpen, op de weg richting bekende skioorden. De vele toeristen die dagelijks voorbijrijden, blijken erg geïnteresseerd in hun doen en laten. Daarop komt de zoon op het lumineuze idee om hen te laten betalen om binnen te gluren in hun chalet. Om het interessant te houden, gaan ze steeds meer een rolletje spelen. Hoe meer geld ze verdienen, hoe meer ze hun authenticiteit verliezen.’

EXit: Het NTGent koos indertijd voor een controversiële affiche?

De Sauter: ,Die weg gaan wij niet op, maar ik wilde het woord ‘peepshow’ wel in de titel behouden, zonder de daarbij horende negatieve connotatie. Ik koos het stuk vooral omwille van de absurde humor, typisch voor auteur Markus Kobeli. Op een moment gaat de familie helemaal los in lederhosen, een hilarisch moment. Door de keuze van het decor krijgt het publiek zelf een voyeuristische rol.’

EXit: De tweede productie Koken met Elvis in maart is een stuk zwartgalliger?

De Sauter: ,Het stuk gaat over een Elvis imitator in een rolstoel. Zijn handicap is bepalend voor het leven van het gezin. Hij kan niet anders dan toezien hoe zijn vrouw en dochter ontsporen wanneer een man in het gezin komt indringen. Het stuk is van de Amerikaanse schrijver en regisseur Lee Hall, bekend van onder meer de film Billy Elliot. De vertaling is van Hugo Matthysen. Een zwaarder stuk, maar een mooie uitdaging voor onze acteurs.’

 EXit: Op welke basis kiezen jullie de stukken?

De Sauter: ,Hoewel we elk jaar een wat luchtigere voorstelling willen ensceneren, brengt Kunst Adelt geen gratuite billenkletsers. Ons leescomité gaat op zoek naar stukken met inhoud en dat kunnen zowel drama’s als komedies zijn. Vaak zijn het ook onze regisseurs die stukken aanbrengen. We zijn een aantal jaren terug afgestapt van het principe van een ‘huisregisseur.’ Hoe goed een regisseur ook is, er moet variatie zijn. Dat zorgt ervoor dat zowel onze acteurs als het publiek alert blijven.’

 EXit: In april staat ook een jongerenproductie op stapel?

De Sauter: ,We hebben het, net als veel andere (Brugse) kringen, moeilijk om jonge mensen warm te maken voor het amateurtheater. We bieden jongeren onder de noemer ‘Enter’ een heel eigen platform aan. Ze maken vanuit het niets een voorstelling, gaan op zoek naar een thema en werken via improvisatie een stuk uit. Een intensief en tijdrovend proces, maar het spreekt hen veel meer aan dan de klassieke manier van werken. Frederik De Schepper, semiprofessioneel theatercoach, begeleidt hen.’

 EXit: Levert dat wat op?

De Sauter: ,Onze jongerenwerking loopt nu een drietal jaar loopt en telt al veertien jongeren. We streven naar een afgewerkt product in april, maar voor hen is het proces van het maken minstens even belangrijk. Ze werken ook zelf de technische kant van de zaak uit. Het jongerenplatform is de belangrijkste investering in de toekomst van onze kring.’

EXit: De toekomst. Zien jullie die in de Zeven Torentjes of in de nieuwe zaal Daverlo?

De Sauter: ,Daverlo heeft heel wat technische voordelen, maar we houden aan de Zeven Torentjes. Onze zaal is klein, maar net dat zorgt voor een heel intieme sfeer. Het publiek zit als het ware op de lip van de acteurs en dat heeft een bijzondere charme. Als we naar een grotere zaal gaan, kunnen we maar één weekend spelen. Kunst Adelt repeteert elke avond, dus is het ook goed dat we geen rekening hoeven te houden met andere gebruikers. Laat ons dus nog maar even blijven waar we al veertig jaar zijn!’

 Info http://www.kunstadelt.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: