Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

December Dance belooft ‘een krachtig festival vol ontdekkingen’

Samme(2)

Dansprogrammator Samme Raeymaeckers

Elk jaar weer vinden meer dan 9000 dansliefhebbers uit heel Vlaanderen hun weg naar December Dance, het grootste Belgische dansfestival.  Gespreid over vier locaties (Concertgebouw, Stadsschouwburg, MaZ en Biekorf) staan, van 4 tot 15.12, vijftien stuk voor stuk veelbelovende dansproducties geboekt. De affiche is de ultieme keuze van niemand minder dan curator Wim Vandekeybus, daarin bijgestaan door de Brugse dansprogrammatoren Samme Raeymaeckers en Sonia Debal. EXit gidst u graag doorheen het programma.

Waarom Vandekeybus?

Samme Raeymaeckers: ‘Na Akram Khan , Anne Theresa De Keersmaeker en Sidi Larbi zochten we naar een klinkende naam uit de internationale top. December Dance is nog steeds een jong festival en heeft een grote naam als trekpleister nodig. De naam Wim Vandekeybus  doet bij het ruime publiek een belletje rinkelen. Hij was meteen geïnteresseerd. December Dance  is het grootste dansfestival van België wat aantal voorstellingen betreft en het enige dat uitsluitend dans aanbiedt. De tweejaarlijks wisselende formule met het ene jaar een regio of land centraal, het andere jaar een curator, boeit blijkbaar.’µ

HET PROGRAMMA IN VOGELVLUCHT

4.12: What the body does not remember

Vandekeybus tekent zelf voor twee eigen producties, waaronder op de openingsavond  zijn debuut met zijn compagnie uit 1987, hoewel deze keer met live-muziek van Ictus. Een opener met geschiedenis. Uit deze voorstelling groeiden indertijd muziekensembles als Bl!ndman en Ictus.

5.12: Mind a gap: jeugdig publiek

Van de bij ons bekende Anton Lachky Company, de gewezen danser van Ultima Vez en vandaag vooral doende bij Les Slovaks. Brengt eigen werk, heel dansant, met vele joie de vivre.

6.12: Rock & Roll

Gravel Works van de Canadese choreograaf Frédérick Gravel. Danser uit de nieuwe generatie, met heel fysieke voorstelling en rock & roll, live gebracht.  Eerst maar zeker niet de laatste keer dat hij hier aan het werk gaat. ‘Een van mijn favorieten’ volgens dansprogrammator Samme Raeymaeckers.

(zaterdag) 7.12: December Dance Platform: drie voorstellingen

Zowel  in Biekorf (om 15 u.) als in de Stadsschouwburg (17 u.)  zijn er voorstellingen van jonge dansers. In Biekorf ‘The Ballet…’ van Thomas Steyaert uit Roeselaere, debuteerde bij Vandekeybus, maar zoekt nu eigen weg, samen met Portugese danser. Om 17 u. staat Dialogue van de jonge danser Jan Martens.  Brengt twee solo’s met oudere danseres (Truss Bronkhorst) en een jong talent (Joke Emmers). Belgische première.

De slotvoorstelling van deze zaterdag is weggelegd voor de première en absolute festivaltopper ‘Stones in her mouth’ van Lemi Ponifasio, afkomstig van de Samao-eilanden. Geniet een geweldige prestatie in de professionele danswereld, maar is weinig bekend bij het grote publiek.  Vermengt hier de Maori-traditie  uit Nieuw-Zeeland met westerse dans en een sublieme licht & sound, samen met negen dansers.

(zondag) 8.12: Ijslandse droomwereld

Ook hier drie voorstellingen op rij. Om 15 u. in de Stadsschowburg: Bara Sigfusdotir solo met herinneringen van IJslandse vrouwen die hun wereld ingrijpend zagen veranderen. Een intieme, zeer geladen eigen productie van deze danseres uit de stal van Ultima Vez. Om 17 u. op het zelfde podium nog een solo van Peter Jasko van Les Slovaks. Hier met een eigen productie over ‘de helden van de stomme film’. Zondagavond besluit het weekend met….film: Monkey Sandwich van Wim Vandekeybus die blijkbaar hongert naar nieuwe ervaringen. Film met live-muziek.

10.12: Buitenbeentje

Als ‘schoon’ omschreven voorstelling van de Franse choreografe Claire Croizé die vooral in Vlaanderen opereert. Voorstelling belooft buitengewone esthetiek, prachtige belichting en een zeer dansante productie.

11.12: Jan Fabre meets Wagner

Tragedy of a friendship is die andere absolute festivaltopper. Fabre’s ode aan de omstreden Duitse opera-componist Wagner die, samen met zijn familie, nauw aanleunde bij het Nazi-regime. Fabre draaide de dertien Wagner-opera’s door zijn persoonlijke molen en dat choqueerde, bij de première in de Vlaamse opera, een groot gedeelte van het publiek. Het gaat er bijwijlen ruw, hard en onverbloemd seksueel aan toe. De Brugse bariton Hans Peter Janssens staat mee op de planken. Er is geen pauze voorzien, vluchten kan dus niet halverwege.

12.12: Graffiti van Bonom

Meduses van Vincent Glowinski, aka graffitikunstenaar Bonom. Ontdekking van Vandekeybus.  Bonom brengt graffiti en tekeningen aan op het ritme van de dansers en op de live-muziek van onder meer Elke Blijweerdt. Samen met media-kunstenaar Jean-François Roversi. Tweede buitenbeentje in het programma.

13.12:  Professor op muziek van Romitelli

De muziek in deze voorstelling komt van de jong gestorven Italiaanse componist Fausto Romitello die componeerde op het raakvlak tussen klassiek en rock.  De Franse choreografe Maud Le Pladec, zwaar onder de indruk van Romitello, gaat hier in confrontatie met deze merkwaardige muziek.

Zat. 14.12: Orgelpunt, de nieuwe Vandekeybus

Spiritual Unity is de tweede Vandekeybus-productie, speciaal gecomponeerd voor December Dance 13. Het belooft een soort soirée composée, een totaalspektakel, te worden met 26 dansers en het gelegenheidsorkest de Ultima Vez Performers (met gastoptreden van Roland). De regisseur noemt het per se ‘geen samenvatting van vijf jaar Ultima Vez’. Benieuwd.

15.12 Familievoorstelling: ‘Danse Etoffée…’

December Dance sluit traditiegetrouw af met een familievoorstelling op zondagmiddag in de Stadsschouwburg. Dance Etoffée stond al eens in het Concertgebouw en wordt nu  gelukkig nog eens hernomen. Choreograaf Thomas Hauert danst solo, Daan Vandewalle speelt live piano met een ‘prepared piano’ die helemaal anders klinkt door het opspannen van objecten tussen de snaren.  De muziek komt uit de stal van John Cage. (LF)

December Dance 13 van  04 tot en met 15.12. Alle info op www.decemberdance.be. Tickets 070-22 33 02 of 050-44 30 60

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: