Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Tentoonstelling ‘Brouwen en mouten in Brugge in de 19de en 20ste eeuw’

 

Het StadsaFoto Mouten en brouwenfoto mouten en brouwen (2)rchief van Brugge bewaart het bedrijfsarchief van de voormalige brouwerij ’t Hamerken (1872-1982). Dit archief (omvang 50 strekkende meter) is in 2005 door de vzw ’t Hamerken aan het Stadsarchief in bewaring gegeven. Naar aanleiding van het 25–jarig bestaan van deze vzw, die zich inzet voor de brouwerijgeschiedenis, wordt er in het Stadsarchief een tentoonstelling opgezet rond het thema brouwen en mouten in Brugge in de 19de en 20ste eeuw. Daarvoor putten we – wat documenten en beeldmateriaal betreft – onder meer uit het reeds vermelde bedrijfsarchief ’t Hamerken en – wat voorwerpen betreft – uit de waardevolle collectie van oude brouw- en mouttoestellen die de jarige vzw in de loop der jaren wist te verzamelen. De focus ligt natuurlijk niet enkel op de brouwerij ’t Hamerken. Zo telde Brugge omstreeks 1880 26 brouwerijen, waarvan het merendeel over een eigen mouterij beschikte. In het begin van de 20ste eeuw was het aantal brouwerijen aangegroeid tot 31. Het was toen nog volop de periode van de hogegistingsbieren met het traditionele bruin en witbier. Een aantal brouwden de bekende Brugse Tripel (drie maal zo sterk het gewone bier).

De tentoonstelling vindt plaats in het Stadsarchief van Brugge, Burg 11A, 8000 Brugge van 16 november 2013 tot 5 januari 2014. Gratis te bezoeken elk dag van de week van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u.

Naar aanleiding van het zilveren jubileum van de vzw ’t Hamerken verschijnt ook de publicatie ‘Brugse Bierhistories’ met bijdragen over het brouw- en moutgebeuren in Brugge, geschreven door enkele ‘bier-specialisten’. Deze publicatie, 112 p., is te koop aan 15 euro in het Stadsarchief en in de boekhandel.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: