Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Greet Bosschaert fantaseert haar kattenwereld

 

Greet Bosschaert

Greet Bosschaert (foto Stijn Vos)

Greet Bosschaert: ‘Het idee voor een kattenverhaal kwam er na een babbel met een buurman tijdens ‘Buren bij kunstenaars’ en werd meteen opgepikt door uitgeefster Marita Vermeulen van De Eenhoorn, tot nader order het meest prestigieuze adres voor kinder- en jeugdboeken. Ik begon er heel  enthousiast aan en kon met mijn verbeelding geen blijf. Door mijn vele fantasiekronkels werd het verhaal echter te omslachtig en werd het een moeilijke zoektocht. De uitgeverij drong er op aan om het verhaal herkenbaar te houden en toen dacht ik: ‘waarom een verhaal verzinnen als ik met mijn eigen katten een mooie verhaal kan brengen?’. Met die gedachte ging ik aan de slag en het voelde echt goed aan. Het liep vlot en alles kreeg zijn juiste invulling. Ook technisch ging het bijzonder goed en kreeg het boek snel vorm.

‘Omdat het een eigen vertelling is, is de stad Brugge het decor. Alles speelt zich af aan de Sint-Annarei en de Verversdijk (waar de auteur woont, LF). In veel illustraties is de omgeving goed herkenbaar. En op de laatste pagina vaart er een heuse Brugse boot met 28 katten, geportretteerd naar evenveel katten van evenveel vrienden en kennissen.’

Ook in dit verhaal beproeft Greet Bosschaert haar geheel eigen collagetechniek van monoprints, ingekleurd met acrylverf en kleurpotloden. Haar verhaal werd tenslotte bewerkt door auteur Saskia Goeminne. Emo-detail: haar geliefde poes Snippi , verwerkt in het verhaal, stierf onlangs geheel onverwacht. Het boek werd daarmee een soort eerbetoon.

Een heel bijzondere kat is zowel een lees- als een voorleesboek, geschikt voor heel jong. (LF)

Een heel bijzondere kat, Greet Bosschaert, uitg. De Eenhoorn, 14,50 euro,32 blz.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: