Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Elements pakt uit met debuutcd

Elements-color-webReleaseshow op vrijdag 8 november in JH Comma

We hebben een aantal jaren geduld moeten oefenen, maar nu kunnen we horen hoe de vier leden van de uiteengevallen groep Red Zebra klinken zonder zanger Peter Slabbynck. Ze hebben zich verzameld onder de groepsnaam Elements en stellen op vrijdag 8 november hun titelloze cd voor in jeugdhuis Comma (Het Entrepot).

De mannen van Elements zijn Sam Claeys (zang, bas), Johan Isselée (drums), Geert Maertens (gitaar) en Chris Deneve (gitaar, toetsen). Sinds eind 2010 hokken ze samen in het repetitiekot. Pas drie jaar later vloeit daar een debuutcd uit voort.

Sam Claeys: ‘Het heeft misschien lang geduurd, maar in het begin vlotte het schrijven niet zo goed omdat het emotionele aspect van de split nog te veel doorwoog bij ons. We hebben ons erover gezet en beginnen te werken aan songs. Hoe meer we speelden, hoe meer de puzzelstukjes mooi in elkaar vielen.’

 EXit: Elements opereert in het genre new wave.

Claeys: ‘Niet volledig mee akkoord. We worden met veel groepen vergeleken en al snel wordt de stempel van new wave op ons hoofd gezet, maar wij vinden dat het niet echt zo klinkt. We hebben er diverse geluidjes aan toegevoegd. Dat doet onze sound modern klinken.’

EXit: Het klinkt, misschien op een nummer na, niet als Red Zebra.

Claeys: ‘Dat vinden wij ook, maar het zorgt wel voor een dubbel gevoel. Enerzijds opent de naam Red Zebra nog altijd een aantal deuren, anderzijds willen we die naam eindelijk ook eens van ons afschudden. Sommigen vinden zelfs dat wij geen Zebra-nummers moeten spelen op liveconcerten, dat we gewoon ons eigen ding moeten doen. Ik ben Peter Slabbynck niet. Ik kan niet wat hij kan, maar hij kan ook niet wat ik dan weer wel kan.’

EXit: Sam, jij treedt nu op de voorgrond als zanger én tekstchrijver?

Claeys: ’Ik kan me goed in deze rollen vinden. Ik heb bij de opnames veel hulp gekregen van Johan. Hij leverde telkens opbouwende kritiek over mijn zangprestaties. Hij heeft me een dimensie hoger geduwd. Johan is een goede leermeester geweest.’

‘Het opnameproces nam niet zo veel tijd in beslag, maar de mixing wel. We hebben hiervoor een beroep gedaan op onze geluidsman Peter Van Mulders en KVS-geluidstechnicus Steven Lorie. De P.A.-tafel staat gewoon in zijn living, we hebben daar de plaat gemixt. Aangezien we er allemaal een dagelijkse job op nahouden, heeft het mixen wat meer tijd in beslag genomen.’

The Nunn Story

EXit: De mastering van jullie nieuwe cd is gebeurd door Adam Nunn in de Abbey Road Studios. Dat is een bekende naam, niet?

Claeys: ‘Dat klopt, hij heeft nog aan cd’s gewerkt van Radiohead, TV On The Radio, The Human League om er maar een paar op te sommen. Je kunt dat in ons land dat ook goed laten doen, maar we hebben dus voor de mastering even over de landsgrenzen heen gekeken. Het was geen goedkoop proces, maar het resultaat mag er best zijn.’

EXit: Voor onze lezers: verduidelijk je nog even wat masteren inhoudt, Sam?

Claeys: “Masteren is het afwerken van de mix naar een totaalklank. De verhouding tussen alle frequenties wordt beluisterd en zichtbaar gemaakt. Degene die de mastering doet, zorgt ook voor kleine klankcorrecties. Door een compressor krijgen alle nummers een beetje meer volume. Bij een mastering wordt ook de volgorde van de nummers bepaald en de pauzes tussen de nummers ingevoerd. Met andere woorden: door de mastering krijgen alle songs een ietsje meer schwung.”

EXit: Op vrijdag 8 november krijgt het Brugse publiek in JH Comma een staalkaart van Elements te horen?

Claeys: ‘Ja. We zijn blij dat we voor JH Comma hebben gekozen. Het krijgt meer en meer de allure van een echte club. Ze beschikken er over goede apparatuur waardoor het als band een plezier is om daar op te treden.’

(ADC)

Info: www.elementsmusic.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: