Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Dubbelconcert in de Stadsschouwburg op 30 oktober

 
_DSC0190

Jessica Lamote en Nicolas Delfosse

Het is van je vrienden dat je het moet hebben: bij Nicolas Delfosse mogen we dat gerust letterlijk interpreteren. Hij componeerde het afgelopen jaar meer dan veertig songs die hij liet en laat inkleuren door zijn vrienden-muzikanten in The Bear Cave-studio van Philippe Lefief. De vuurdoop van dit resultaat, alsook van zijn nieuwe groep Tearshell, is op woensdag 30 oktober live mee te maken in de Stadsschouwburg (en – wegens grote interesse – niet meer in De Foyer zoals aanvankelijk aangekondigd).

EXit: Vereerd met deze muzikale première?

Nicolas Delfosse: ‘Absoluut. Ik beschouw dit dubbelconcert als een vorm van erkenning van het Cultuurcentrum. De locatie vind ik ook subliem. In het feeërieke decor van de foyer van de Stadsschouwburg zal ik mijn songs goed kunnen laten weerklinken.’

EXit: Je hebt ondertussen een arsenaal aan songs bij elkaar geschreven.

Delfosse: ‘Vorige zomer ben ik beginnen nummers te schrijven en na een mum van tijd had ik een repertoire van 40 eenvoudige, akoestische songs bij elkaar getokkeld. Structuren en akkoordenopvolging hield en houd ik nog altijd bewust simpel, want het is de bedoeling dat ze gemakkelijk invulbaar zijn door andere artiesten. Het moeten niet altijd topmusici zijn. Zo kan ik mijn repertoire ook opentrekken naar een breed scala aan muzikanten.’

EXit: Je torst een muzikaal verleden: The Boy Wonders, Brillant Drumheads, Red Zebra, Weiland… Wellicht heb je een goedgevuld adressenboekje?

Delfosse: ‘Ik kon voor mijn project rekenen op een groot aantal vrienden van ‘diverse pluimage’. Deze mensen hebben al meegewerkt aan de inkleuring van mijn nummers: Jessica Lamote, Bart Parmentier, Gino Claeys, Jochen Demeulenaere, Ralph Bonte, Guy Balbaert, Frederick Defraeye, Joke Derre, Karen Vanhulle, Henk Vanhee, Miguel Wensch, Jan Vanacker, Ella Vanacker, Patsy Magerman, Veerle De Corte, Klaas Axters, Jo Kuypers, Herman Axters, Sam Claeys, Piet Focroul, Stef Dehullu, Sjoerd Bruyneel, Bardthesque Jaques, Stefan Van Damme, Alexander Goethals, Bart Vlaeminck, Philippe Lefief, Indra Boone, Peter Boone,  Marieke Hutsebaut, Peter Populier, Kris Vandekerckhove, Sarah Leuridan, Ziggy Venneman, Mayken Hoessen, Paulien Holemans, Tom Trancez, Francis Isebaert, Minco De Bruin, Steve Lehnen… En ondertussen staan er nog een paar makkers in de wachtkamer. Het is een trefpunt van mensen met een verschillende muzikale bagage die telkens verrassende resultaten neerzetten. Een broeinest van creativiteit.’

EXit: Uit je project ‘Nicolas & Friends’ is er nog een ander project voortgevloeid?

Delfosse: ‘Ja, Jessica Lamote van AllThatJezz was zo enthousiast om te zingen dat we na één maand werken al  23 nummers klaar hadden. Zo is Tearshell geboren. Jessica heeft een uniek stemtimbre en een zeer aparte zangwijze. Het eerste deel in de Stadsschouwburg vullen we dus in met Tearshell en na de pauze zullen een tiental gasten mijn songs vertolken. We spelen wel met een vaste kern van muzikanten binnen Tearshell: Jessica Lamote voor zang en lyrics, Gino Claeys op drums, Bart Parmentier op bas, Ralph Bonte op gitaar en Jochen Demeulenaere verzorgt de electronica en de toetsen.’

EXit: Het episch centrum van zowel Nicolas & Friends als Tearshell ligt bij de ‘Fief’ in zijn Bear Cave-studio?

Delfosse: ‘Het was een geschenk uit de hemel om hem te leren kennen. Dankzij Philippe is het allemaal begonnen voor deze twee projecten. Waar anders krijg je zo’n kans om elke week op zondagavond gratis in een studio te mogen opnemen? En wat meer is: Fief is ook een goede technicus met zeer veel geduld die iedereen op zijn gemak kan stellen. Dat is ook belangrijk. De opnamesfeer is telkens zeer relaxt, we moeten de klok niet in de gaten houden. Tijdsgebrek is immers de vijand van iedere muzikant. Niets dan lof voor Philippe en voor mijn vrienden-muzikanten. Dit is een grote verrijking in mijn muzikaal bestaan.’

(ADC)

Info: www.ccbrugge.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: