Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Muziektheater Transparant en B’rock brengen Songs of War in het Concertgebouw

B'Rock_koenbroos

B’Rock (foto Koen Broos)

‘Deze voorstelling is oorlogsverslaggeving in kunstvorm’

 ‘Songs of War is een project waarbij drie bijzondere partituren de aanleiding vormen voor een reflectie over oorlog’. Zo staat het op de website van Muziektheater Transparant. Meer beknopt en to the point kan een samenvatting van het nieuwste project van de partners Transparant, B’rock en I Solisti del Vento niet zijn. Anderzijds roept deze omschrijving meer vragen op dan dat ze antwoorden geeft. EXit peilde bij de Brugse luitist Wim Maeseele, lid van B’rock en muzikaal leider van Songs of War, naar het hoe, wat en waarom van deze audiovisuele voorstelling.

EXit: In deze voorstelling staan drie muziekstukken centraal?

Wim Maeseele: ‘Het gaat om respectievelijk Il combattimento di Tancredi e Clorinda, een beroemd madrigaal van Claudio Monteverdi, Luciano Berio’s Sequenza per voce en tot slot Songs of wars I have seen van de Duitse componist en regisseur Heiner Goebbels. We overspannen dus een viertal eeuwen muziek’.

EXit: Dat is bijzonder divers. Wat is de rode draad doorheen de productie?

Maeseele: ‘Wel, eigenlijk wou Wouter van Looy, die deze productie uitgedacht heeft en tevens de regisseur van de voorstelling is, een hedendaagse vorm van oorlogsverslaggeving creëren. Dat idee op zich vormt de rode draad. De link tussen de stukken wordt vooral via tekst en beeld gemaakt, eerder dan via de muziek. Dat beeldmateriaal is onder andere van oorlogsreporter Daniel Demoustier. Hij stelde nog ongebruikte oorlogsbeelden ter beschikking voor onze productie. Jef Lambrecht is trouwens nog een bekende journalist die meewerkte aan dit project. Jef was zo’n beetje de dramaturg van het geheel. Hij heeft Wouter op de hoogte gebracht van wat oorlogsverslaggeving eigenlijk wel is’.

EXit: Monteverdi en ook Berio zijn misschien wel nog bekende namen, maar voor velen zal deze productie ongetwijfeld de eerste kennismaking vormen met Heiner Goebbels. Wie is die man?

Maeseele: ‘Heiner Goebbels, de enige van de drie componisten die nog leeft, is zowel componist als regisseur. De man maakt veelal experimentele muziek, waarbij hij de grenzen van diverse genres opzoekt. Hij schreef partituren voor films, ballet en theater en zijn composities werden al uitgevoerd door onder meer de London Sinfonietta en de Berliner Philharmoniker. Ook werd hij al eens genomineerd voor een Grammy. Geen klein bier, dus’.

‘Het werk dat wij spelen, waarnaar de totale voorstelling is genoemd, wordt na de pauze gebracht en staat op die manier toch wat los van de rest; iets wat de componist expliciet voorschrijft. Zijn creatie is eigenlijk een totaalspektakel, waarbij bijvoorbeeld belichting en decoropbouw allemaal in de partituur zijn vastgelegd. Goebbels baseerde zich voor zijn compositie op een boek van Gertrude Stein die haar ervaringen met het collaborerende Vichyregime tijdens de Tweede Wereldoorlog neergepend heeft. Ze laat er vooral de vrouwen aan het woord. De scène van onze voorstelling, opnieuw op aangeven van Goebbels, is ook zo opgevat: de vrouwen zijn nadrukkelijk aanwezig’.  (ALEXANDER JOCQUE)

Info: Songs of War is te horen en zien in het Concertgebouw op 13 november

www.concertgebouw.be, http://www.transparant.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: