Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De 27ste editie van Brugges Festival ter elfder ure geschrapt

 Jo Van Driessche reageert: In ons vorig bericht schreven we dat het doek over Brugges Festival definitief was gevallen. Volgens de organisator is dat bericht voorbarig:  de editie van dit jaar wordt geschrapt, maar Van Driessche hoopt volgend jaar in een andere formule de draad terug op te nemen. Waarvan akte.

  • jo%20van%20driessche

Twee weken voor de 27ste editie van Brugges Festival zou plaatsvinden, met klinkende namen als Maria Farantouri, Madredeus en June Tabor op de affiche, gooit organisator Jo Van Driessche de handdoek  in de ring. In de komende EXit (25 oktober) hadden wij een interview voorzien waarin hij onder meer het volgende zei: ’Wereldmuziek heeft het dezer dagen bijzonder moeilijk in Vlaanderen, want het is bijna nergens terug te vinden in de programma’s van de culturele centra of van de zomerfestivals. Brugges Festival deelde daardoor in de klappen. Zelfs een sterke headliner als de Ierse supergroep Clannad lokte enkele jaren terug amper een gevulde parterre in de Stadsschouwburg’.

Deze terugloop wijt Jo Van Driessche aan de ontoereikende publiciteit voor het festival: ‘We hebben geen geld voor nationale publiciteit, terwijl het publiek voor wereldmuziek uit heel Vlaanderen komt. Zo simpel liggen de kaarten.’ Bovendien loopt de stadssubsidie (9.700 euro) dit jaar af en is nog geen duidelijkheid over de toekomst. De Vlaamse Gemeenschap betoelaagde de voorbije twee jaar niet en dit jaar wel. Heel onzeker allemaal. Toch is Van Driessche bereid zich in te passen in het ruimere geheel van het lokale culturele aanbod: ‘Zowel de datum van het festival als de samenwerking met andere partners zijn bespreekbaar. Eind november weten we meer.’

Nu weten we meer. Brugge is een festival armer dat zichzelf had overleefd.  Geen mooi verhaal. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: