Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Marc Wildemeersch scoort in Londen met boek over Orwell & Kopp

launch event poster

‘Marc Wildemeersch onthult biografie van Georges Kopp, de commandant van Georges Orwell’, zo luidde de kop boven een EXit-artikel in oktober 2010. Vandaag, drie jaar later, volgt voor deze Brugse auteur een belangrijke waardering: een vertaalde en uitgebreide versie van het boek bij het Engelse Bookmarks, en oplagecijfers die hier doen dromen.

De Brugse leraar Marc Wildemeersch publiceerde in 2010  een boeiende monografie over het avontuurlijke leven van Georges Kopp, die bekend werd als de ‘Belgische’ vriend van de Britse schrijver George Orwell. Beiden ontmoetten elkaar tijdens en na de Spaanse burgeroorlog.

Wildemeersch (in EXit in 2010): ‘Georges Kopp zou mij uiteindelijk drie jaar bezighouden. Ik consulteerde lukraak enkele bronnen en viel van de ene verbazing in de andere. Om er twee te noemen: Kopp was helemaal niet gestorven in een Spaanse kerker, en een Belg was hij ook al niet. Ik besloot dieper te graven en zo kruisten dossiers van de Britse spionagedienst MI-5, de Belgische dienst Vreemdelingenzaken en het Franse vreemdelingenlegioen mijn pad. De zoektocht leidde mij bovendien naar de nabestaanden van mijn protagonist. Ik reisde ervoor naar Genval en ontmoette zijn oudste dochter Anne-Marie. Quentin, zijn jongste zoon, ontving mij in Pilsley nabij Birmingham. Ook Michel, zijn oudste zoon, en  Christophe, zijn kleinzoon, konden mij een aantal ontbrekende puzzelstukken aanreiken. Deze ontmoetingen vervolledigden voor mij het beeld dat natuurlijk nooit écht af zal zijn, al is het maar omdat elk familielid een andere kijk heeft op zijn vader of grootvader. ‘

Drie jaar terug vond de Vlaamse pers dit boeiende boek geen aandacht waard. Nu volgt er een tweede kans.

Info: Marc Wildemeersch, De man die wilde Belg worden, uitgeverij In De Knipscheer, www.marcwildemeersch.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: