Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De keuze van Claude


Blondeel

 

Noodgedwongen nam radiozender Klara de voorbije periode afscheid van een aantal cultuurmedewerkers die stuk voor stuk in een onmiskenbaar eigen stijl bijdragen leverden over wat binnen hun interessegebied het nieuwe aanbod was in binnen- en buitenland. Persoonlijke favorieten onder deze “radiomonumenten” die ikzelf sindsdien – een uitzonderlijk gastoptreden niet te na gesproken – moet missen en naar wie ik nu al zorgvuldig heimwee koester, zijn Fred Brouwers, Marc Van den Hoof en Claude Blondeel. Aan laatstgenoemde vroeg Chantal Pattyn (nethoofd Klara) in de maanden vóór zijn definitief vertrek om een oplijsting te maken van de 100 door hem meest geliefde kunstwerken van Belgische artiesten. Oorspronkelijk was de bedoeling enkel om over die “Bazaar België/Bazar belge” een radioreeks te maken: iedere aflevering zou Blondeel telkens een hartstochtelijk pleidooi brengen voor één van zijn keuzes. Zo geschiedde, maar het project bleek dermate interessant dat er na dat “imaginair museum” ook een èchte tentoonstelling kwam (in De Centrale for Contemporary Arts, Sint-Katelijneplein 44, 1000 Brussel), die wegens overweldigende belangstelling overigens al is verlengd. Bij iedere zichzelf respecterende tentoonstelling hoort ook een catalogus en dus kwam er een prachtig boek. Bovendien werd ook een gelijknamige driedelige CD uitgebracht, waarvan de schijven resp. met chansons, jazz en klassieke muziek van Belgische zangers, muzikanten en componisten rijk zijn gevuld.

Op 22 september nodigt Vrijstaat O. Claude Blondeel uit om vol passie over zijn museum te komen vertellen. Interviewer van dienst is de vrouw die aan heel die bazaar ten grondslag ligt, Chantal Pattyn. (PJG)

 

Prakisch: 22 september om 15.00 uur – tickets en info: www.vrijstaat-o.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: