Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Transcoder en Cowboys & Aliens concerteren op vrijdag 27 september

EDM_2377

Stan Van Acker

 

Brugge rockt in de MaZ

 Rockminnend Brugge kan zich op vrijdag 27 september in de Magdalenazaal laven aan een avond waar de beste rockbands uit Breydeltown van dit moment centraal staan: Transcoder en Cowboys & Aliens die, om het communautair evenwicht te bewaren, voor de gelegenheid ook de groep Jane Doe And The Black Bourgeoises uit La Louvière hebben uitgenodigd.

Even situeren: de groep Cowboys & Aliens draait rond Henk Vanhee (zang), Kris Vandekerckhove (bas), John Pollentier (gitaar) en Peter Gaelens (drums) en levert als sinds halfweg de jaren negentig een machtig oergeluid af dat we kunnen catalogeren onder zware rock (om het woord stonerrock niet gebruiken). Ze werken momenteel hard in de studio aan de nieuwe cd ‘Surrounded By Enemies’ die ze op vrijdag 27 september aan het grote publiek zullen voorstellen. Zeer benieuwd, maar het staat nu al vast dat dit de nodige vonken zal opleveren.

Transcoder is de band van Jan Van Acker (zang), Francis Isebaert (gitaar), Minco De Bruin (drum), Steve Lehnen (gitaar) en Miguel Wensch (bas) die in 2012 – dankzij de steun van Jasper Steverlinck van Arid – geselecteerd werd voor De Poulains, een concept van Studio Brussel waarbij pop/rockartiesten hun favoriete jong veulen aan het publiek voorstellen. Een concert in de Ancienne Belgique, een steengoede ep ‘For My Blood’ en voet aan grond in Wallonië. Het lijkt alsof Transcoder serieus aan het ‘boomen’ is. ‘We hebben onlangs een deal gesloten met een boeker/promotor die ons een aantal buitenlandse optredens zal bezorgen. Er is alvast interesse uit Frankrijk, Spanje en Polen’, zegt Jan Van Acker.

 Stan Van Acker

De muzikale opvolging in het gezin van Jan Van Acker is alvast verzekerd: zijn 16-jarige zoon Stan is op drumgebied een groot aanstormend talent. Hij bezorgde de organisatoren van Drumtalent 2013 (een initiatief van Slagwerkkrant en het drummerk Adams om talent op te sporen) een zelfgemaakte clip waarin hij de drumpartijen van het nummer ‘Monkey Wrech’ van Foo Fighters voor zijn rekening nam. Dat viel in de smaak. Uit de 70 kandidaten pikten ze 16 drummers die zich onlangs moesten bewijzen in vier halve finales. Stan won die halve finale in Diest en mag nu, als enige Vlaming, op zondag 8 september naar het Nederlandse Ittervoort om de finale van Drumtalent 2013 te kruiden. Stan blijft er – in tegenstelling tot zijn vader – rustig onder. ‘Ik zie wel waar ik beland. Ik vind het alvast tof dat ik mijn kansen daar kan verdedigen. Drummen is echt mijn passie, dagelijks zit ik achter mijn drumstel in de homestudio Foxbeat van mijn pa te oefenen. Ik kreeg al les van Gino Claeys, Karel De Backer, Mario Goossens en Steven Van Havere in Metronoom. Ik ben van plan om nog bij te scholen. Ik denk dat ik nog wel wat kan opsteken’, zegt de jonge Van Acker die voorlopig nog niet in een groep actief is. Is er geen vacature vrij bij Transcoder, de band van zijn vader? ‘Neen, ik wil dit liever gescheiden houden’, lacht Jan. ‘We hebben met Minco een zeer goede drummer. Volgend jaar zal hij zelfs les geven aan Stan. De sterkte van Stans drumspel is dat hij zeer strak speelt. En hard. Hij moet zijn eigen weg vinden en ik ben ervan overtuigd dat het hem zal lukken.’ (ADC)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: