Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

September Jazz: toegankelijke muziek van hoog niveau

wallace roney (september jazz)

Wallace Rooney op September Jazz

 

‘Traditie moet er zijn’, oreerde met klem de stalmeester in de gelijknamige conference van Wim Sonneveld, dus is er straks – voor de 17de keer – September Jazz, met opnieuw drie groepen. Ondanks zijn nakende afreis naar Avignon, waar hij sinds jaren vast jurylid is van het jongerenconcours Tremplin Jazz, mocht EXit wat tijd roven van programmator èn producer Willy Schuyten.

Willy Schuyten: ‘September Jazz is eertijds ontstaan op initiatief van toenmalig schepen én fervent jazzliefhebber Yves Roose die specifiek in de Langestraat iets wou organiseren. Mijn opzet is sindsdien dezelfde gebleven: zo hoog mogelijke toegankelijkheid koppelen aan zo hoog mogelijke kwaliteit om zoveel mogelijk mensen voor deze vorm van muziek te winnen.’

EXit: Hoe kom je tot de eindkeuze voor de affiche?

Willy Schuyten: ‘Ik wik en weeg met welke groepen en muzikanten ik tot een evenwichtig programma kan komen. Tijdschema’s en beschikbare budgetten zijn natuurlijk ook belangrijke factoren. Toch kan het toeval nog een rol spelen: Wallace Roney kon ik strikken voor een exclusief Belgisch concert dankzij een quasi terloops en verkennend gesprek met één van mijn buitenlandse relaties.

Met De Beren Gieren hebben we als opener een jong, erg avontuurlijk trio dat zeer actueel is in de Belgische jazz: hun nieuwe CD “A Raveling” verschijnt straks op het W.E.R.F.-label. Een ongelooflijk verfrissende en gedreven groep, wat binnen het kader van ons festival niet te versmaden is. Wallace Roney Group naar Brugge kunnen halen, is waarlijk een buitenkans: deze razend interessante muzikant is de enige student trompet ooit die Miles Davis onder zijn vleugels nam! Hij heeft sinds lang niet meer in België opgetreden en komt naar Brugge met een nieuwe groep vol jonge muzikanten. Bruut! is een gezelschap superjonge leeuwen uit Nederland dat het, hoewel slechts 2 jaar jong, nu al tot in Japan heeft geschopt. Supergetalenteerde mensen die met hun instrumentarium van o.a. Hammond-orgel en sax verwijzen naar beroemde groepen in de VS van de jaren ‘50 en ‘60. Zij brengen een hedendaags repertoire vol verschroeiende swing.’

EXit: Achter de opbouw van de affiche zit een duidelijke filosofie?

Willy Schuyten: ‘Ik kies steevast voor een stevige opener, met daarna in prime time  de header van de affiche en als afsluiter een act met iets lichtere toets en dansbare muziek.’

EXit: Een woord over partners Stad Brugge en De Ganzeveer?

Willy Schuyten: ‘De Dienst Cultuur zet nog steeds met evenveel enthousiasme zijn schouders onder dit festival. Hetzelfde geldt voor de school die bijzondere hulde verdient, want de vele vrijwilligers staan echt wel mee garant voor het welslagen!’ (PJG)

Praktisch: 21 september in De Ganzeveer, vanaf 18.30 uur – www.dewerf.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: