Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jazzstandards in De Werf op 13 september


Bram De Looze_01_jos-knaepen

Foto Jos Knaepen

Nog zeer jong was Bram De Looze toen (o.a.) bij De Werf al méér dan het vermoeden rees dat deze pianist een rastalent zou blijken. Die overtuiging is intussen méér dan bewaarheid: dankzij een prestigieuze beurs verblijft de muzikant momenteel gedurende een vol jaar in New York om er zich aan verdere muziekstudie te wijden en kennis te maken en samen te spelen met namen uit de plaatselijke jazzscene (zoals eerder dit jaar te zien in een – helaas belachelijk korte – bijdrage aan hem gewijd in ‘Koppen’).

In het interview voor Exit september n.a.v. het releaseconcert van ‘Foster Treasures’ op 13 september in De Werf liet hij o.a. optekenen: “Ik ben blij dit repertoire te spelen, want ben ermee opgegroeid en heb er veel van geleerd. Ik schrijf en breng erg graag eigen muziek, maar er zal altijd een soort liefde blijven voor standards.’ Op de CD die hij met Jos Machtel (bas) en Matthias De Waele (drums) voor het W.E.R.F-label opnam, legt hij 10 composities lang getuigenis af van deze blijvende trouw aan “jazzklassiekers” en bij elk ervan leest zich als auteur een klinkende naam: Mingus, Monk, Gillespie, Strayhorn & Ellington, om enkel die te vernoemen. De keuze voor dit soort repertoire laat zich op zijn minst als moedig – misschien zelfs vermetel – kwalificeren, want is zeker niet vrij van risico: de kans dat men hierop bij mislukken zwaar wordt afgerekend, is immers niet gering. Herhaalde luisterbeurten wijzen uit dat die vrees onnodig is: “Foster Treasures” (W.E.R.F. 112) is een indrukwekkende CD geworden, o.m. door de ongedwongen maar toch respectvolle manier waarop het trio met dat klassieke jazzerfgoed omgaat. Marc Van Den Hoof slaagt er wonderwel in die aanpak treffend te omschrijven in zijn liner notes voor de binnenhoes: “Ten standards. Songs you could actually be humming along with. That is if the trio would not be moving and rearranging things”. (PJG)

Meer info over deze en alle andere CD’s op het W.E.R.F-label, is te vinden op www.dewerfrecords.be, waar de jazzliefhebber bovendien n.a.v. 20 jaar W.E.R.F.-label als niet te versmaden geschenk een helemaal gratis downloadbare CD aangeboden krijgt! (PJG)

 

De Looze/Machtel/De Waele op 13 september om 20.30 uur

Info: www.dewerf.bewww.dewerfrecords.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: